Zelf sangria maken

13 jun 2016 0 8840

klik om een oordeel te geven!
San·Ÿgria (de; v)
'Drank van rode wijn met vruchtensap en stukjes citroen én sinaasappel,' aldus de dikke meneer van Dale, met zijn grote woordenschat.
 
Ik heb een simpele regel: de dikke meneer Van Dale heeft áltijd gelijk. Ik vroeg hem vandaag naar het zwoele zomerse drankje sangria, niet voor een recept maar of ‘ie me kon vertellen of ‘sangria’ een señor of een señorita is. Dat deed hij netjes, maar daarna was meneer wat kort door de bocht. Helemaal ongelijk, nee dat kon ik hem niet geven, maar ‘een drank van rode wijn met vruchtensap en stukjes citroen én sinaasappel’ dat vraagt om een aanvullend lesje.
 
Meneer Van Dale, neemt u plaats. Dan zal ik u vertellen hoe ik mijn favoriete Spaanse zomerdrankje maak. Les 1, wees niet lui: koop geen kant-en-klare sangriamix in de supermarkt. Kies voor een rode Spaanse wijn met volle afdronk, maar droog en wit of een cava dat kan natuurlijk ook. Wil je een tikkeltje frisheid, voeg dan een flinke scheut minerale of fruitige rosé toe. Een tweede must, daar waar het in uw beschrijving (nog) ontbreekt, is een scheut cognac of armagnac (brandy).
 
Loop van de slijter naar de groenteboer, koop 5-7 rijpe perssinaasappels, 1 citroen plus vers fruit om straks in hapklare stukjes te snijden. Nectarines, perziken, zoetzure appel, rijpe mango, aardbeien en tropische ananas – allemaal mijn favorieten, maar kijk wel even of het rijp en in het seizoen is. Wat je verder nodig hebt, is een kaneelstokje, 150 ml bruiswater, 2 handenvol ijsblokjes en een grote kan.
 
Klaar voor de bereiding?
1 Pers als eerste de sinaasappels en citroen, meng het sap samen met het bruiswater, brandy en de wijn in een grote kan en voeg ook het kaneelstokje toe. Zet het mengsel in de koelkast en laat 1-2 uur rusten.
2 Snijd ondertussen het fruit in grove, hapklare stukjes en zet apart.
3 Voeg na 1-2 uur het fruit en de ijsblokjes toe, en roer even goed door met een pollepel. Schenk de sangria in grote (gekoelde) cocktail- of wijnglazen en schep wat van het vers fruit mee.
 

Dorette Kostwinder
Is freelance redacteur bij Jamie magazine
Bedankt haar trouwe vriend Van Dale voor het luisteren
Vraagt hem de volgende keer graag weer om raad
Duikt nu de keuken in om lekkere tapas te maken met recepten uit Jamie magazine’s nieuwste Spanje editie   

 

Dorette Kostwinder
Utrecht

Toon alle blogs (5)

JAMIE MAGAZINE'S HAPPY NEW YEAR-BOX
Deze Happy New Year-box heeft 15 heerlijke producten. Ook ontvang je het boek 'Groenten' cadeau. Green Saffron Kruidenmixen Bos * Ice Rooibos – Lime & Ginger Honingtomaten® Ketchup Lovechock - Aalmond Fig Bar OOT - ... Lees verder
Een gratis Mini-kooktijdschrift, speciaal voor jou!
Jamie magazine brengt dagelijks via jamiemagazine.nl en iedere maand in een tijdschrift heerlijke recepten, de nieuwste foodtrends, achtergrondverhalen en hotspots. Download hier het gratis mini-kooktijdschrift met de heerlijkste gerechten van Jamie... Lees verder
Related Blog