​Verliefd op vlierbloesem

15 jun 2016 0 1133

klik om een oordeel te geven!
De zoete geur van zomer druipt van de miniatuur bloemetjes die ik naar huis meeneem vanuit het bos. Eenmaal thuis kan ik niet beslissen of ik de bloemenclusters in een vaas zet of er meteen mee de keuken in duik. Omdat ik het delicate parfum van mijn vondst niet wil verliezen, neem ik er snel een paar foto’s van, alvorens ze in citrus-water met rauwe honing te laten trekken.
 
Terwijl de vlierbloesem in de pan langzaam een heerlijk aroma afgeeft, publiceer ik een paar foto’s ervan op mijn Facebookpagina. Ineens krijg ik van vrienden uit allerlei werelddelen leuke recepten voor dit prachtige zomeringredient.
 
Zo wist ik niet bijvoorbeeld dat de vlierbloesem in Hongarije gedroogd worden voor het maken van thee. In Duitsland geeft vlierbloesemgelei een bijzondere smaak aan kruisbessentaart en de siroop ervan maakt rabarbercompotenog lekkerder. In Italië wordt Sambuca-likeur mee bereidt; en een elderflower cordial is niet alleen een Engelse traditie maar wordt ook geschonken op het eiland Sicilië.
 
Lang geleden werd gedacht dat de vlierbloesem de kracht had om kwade geesten te verdrijven; in Ierland staat de vlierboom symbool voor de cyclus van het leven en is hij de woonplaats van heksen en feeën. Ook blijkt dat de vlierbloesem essentieel is tijdens de midzomernachtfestiviteiten in Scandinavië, maar ook door heel Italië. De kantachtige bloesems worden weleens onder de kussen gelegd in de hoop dat na een nacht slapen de ware liefde verschijnt. Aan de vlierbloesem werd bovendien dusdanig veel geneeskracht toegekend, dat het ook de medicijnenkast van het volkt werd genoemd.
 
Ik ben helemaal verliefd op deze delicate bloemen en blijkt dat ik niet de enige ben. Terwijl ik mijn vlierbloeseminfusie inkook tot siroop, hoor ik net van een kennis dat hij er een pannacotta met komkommer van heeft gemaakt. Ik kan niet wachten om midzomernacht te vieren volgende week, met deze siroop.
 
Vlierbloesemsiroop met rozenblaadjes
- 20 vlierbloesemclusters
- sap van 1 roze grapefruit
- 1,5 liter water
- 200 g rauwe honing
- gedroogde rozenblaadjes
 
1 Zet een pan water aan de kook. Voeg de honing erbij en laat het in het gekookt water oplossen.

2 Pers het sap van de grapefruit in het water. Laat het water heel even afkoelen alvorens de vlierbloesem erin te doen. Wanneer het water afgekoeld is, zet het pannetje in de koelkast minstens 24 uur. Doe hierna het vocht en de bloesems in een met kaasdoek gevulde bolzeef. Knijp de vlierbloesem goed uit (hierdoor krijg je het meeste aroma). Giet het vlierbloesemwater weer in een pannetje en kook het op zacht vuur totdat het voor de helft ingekookt is.

3 Giet de afgekoelde siroop in een gesteriliseerde fles. Voeg een paar gedroogde rozenblaadjes erbij. Bewaar de siroop in de koelkast of serveer het meteen over vers fruit.
 
Terri Salminen

Kan niet stoppen met het lezen van verhalen over de vlierbloesem
Ziet steeds meer foto’s ervan op Instagram
Wil liefst de hele dag thuis blijven om te fotograferen

Terri Salminen
Haarlem

Toon alle blogs (98)

JAMIE MAGAZINE'S HAPPY NEW YEAR-BOX
Deze Happy New Year-box heeft 15 heerlijke producten. Ook ontvang je het boek 'Groenten' cadeau. Green Saffron Kruidenmixen Bos * Ice Rooibos – Lime & Ginger Honingtomaten® Ketchup Lovechock - Aalmond Fig Bar OOT - ... Lees verder
Een gratis Mini-kooktijdschrift, speciaal voor jou!
Jamie magazine brengt dagelijks via jamiemagazine.nl en iedere maand in een tijdschrift heerlijke recepten, de nieuwste foodtrends, achtergrondverhalen en hotspots. Download hier het gratis mini-kooktijdschrift met de heerlijkste gerechten van Jamie... Lees verder
Related Blog