Nu in ‘t seizoen: pepers

3 oktober

De peper kwam een hele poos geleden met Columbus mee naar Europa. Hij was op zoek naar de zwarte  gedroogde variant, maar kwam thuis met rode verse pepers. Nog een bijzonder feitje is dat wij peper eerder in onze handen hadden dan de Aziaten. Best gek als je weet dat Aziatische landen hem vijf keer zo vaak mengen in gerechten dan wij Hollanders.

Soorten pepers
Als we onze favoriete zoekmachine en culinaire boeken mogen geloven, zijn er duizenden soorten pepers. Allemaal met een eigen smaak. Zo is de grote poblanopeper relatief mild en wordt hij in de Mexicaanse keuken vaak gevuld met kaas; de zoete shishito is populair in Japan waar hij met sesamolie en sojasaus wordt bedropen; en de habanero is heet scherp, maar ook fruitig.

Gedroogde pepers hebben vaak een scherpere en meer complexe smaak dan bijvoorbeeld de verse citrusachtige Aji Limon. De gedroogde smaken goed in Aziatische curry’s, maar laten zich ook van hun beste kant zien in Zuid-Amerikaanse marinades voor vlees en vis. Maar er zijn meer soorten, we zetten de lekkerste, heetste of meest bijzondere voor je op een rijte:

  • Scotch bonnet: De Scotch Bonnet is een van de heetste pepers. Je herkent haar aan de lampionachtige vorm, die je zowel in het groen, geeloranje of rood kunt spotten. In die volgorde eet je deze peper van mild-heet naar ‘dodelijk heet’.
  • Bird’s eye: Deze kleine Thaise pepertjes zijn vurig heet.
  • Ancho ploblanos: Gedroogde ancho poblanos, uit Puebla in Mexico, zijn relatief mild.
  • Bhut Jolokia: De Bhut Jolokia, of naga, uit India, is officieel de scherpste peper ter wereld.
  • Pimientos de padrón: Spaanse piementos de padrón zijn doorgaans mild, maar soms heb je een heet exemplaar te pakken.
  • Guindillas: Guindillas, ook uit Spanje, zijn ietsje heet en zoet.

Medicijn
Afgezien van de brandende sensatie hebben chilipepers fantastische eigenschappen. Ze hebben een antibacteriële werking en kunnen helpen bij de spijsvertering. Ze kunnen zelfs pijn verlichten, dankzij een stofje dat capsaïne heet. Dit bestanddeel verhoogt je temperatuur en hartslag, en stimuleert endorfine, dat weer zorgt voor een blije kijk op het leven.

Chilipepers kweken
Doe wat zaadjes in een envelop en laat ze een paar weken drogen. Plant ze in een pot met aarde en zet die op een zonnige plek met een plastic zak erover tot de plant tevoorschijn komt. Verwijder dan de zak en kijk hoe de plant groeit. Chilipepers bestuiven zichzelf, maar doen ook aan kruisbestuiving, dat betekent dat er verschillende soorten ontstaan als ze naast elkaar groeien. Zo kunnen twee identieke chilipepers qua scherpte heel verschillend zijn!

Do’s en don’ts bij het eten van ‘n hot-pepper
Wij denken dat je dit wel óf misschien niet moet doen als je een peppertje eet…

  • Knabbel eerst voorzichtig op het puntje van een verse chilipeper om de hitte in te schatten.
  • Gebruik handschoenen als je de zaadjes uit de peper haalt en ‘m gaat snijden. En misschien wel de belangrijkste tip: wrijf nooit in je ogen!
  • Brand de peper op je huid? Blus met een papje van baking soda.
  • Brand de peper in je mond? Daar hebben we een heleboel trucjes voor! Neem een hap witte rijst of eet banaan, kroepoek, koriander, smeerbare boter, melk, koriander of komkommer. Neem geen slokken water, dat wakkert het hete vuurtje alleen maar aan!

Lekkere recepten met peper in de hoofdrol


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief