Moestuintips voor beginners
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

42/2016
20 apr 2016 8 4872
Moestuinieren moeilijk? Nee hoor! Ons advies, begin klein. Ga aan de slag met deze vijf of zes soorten groente die je makkelijk kunt telen in eigen tuin of op je balkon. Vergeet daarbij niet handige tools aan te schaffen, zoals deze basisstukken.

Sla is bestand tegen voorjaarstemperaturen en je kunt maandenlang oogsten als je met beleid plukt. Zaai in de vollegrond, in groeizakken of in de vensterbank. Hufterproof en een razendsnelle groeier: rucola. Bij De Bolster vind je de prachtige bindsla Little Leprechaun, kropsla Twellose Gele en de fraaie rode sla Wonder der Vier Jaargetijden. De Nieuwe Tuin heeft busjes met gemengd zaad: o.a. kleurblaadjesmix, lenteseizoensalade en zomerseizoensalade.

 

Kruiden als tijm, rozemarijn, salie en laurier doen ’t het hele seizoen goed. Zet ze in potten of bakken op een zonnige plek, begiet ze regelmatig en je hebt er geen
omkijken naar. Munt is ook zo makkelijk: doet het prima in de tuin en in de keuken. Maar: vooral in een pot zetten, want hij woekert enorm. Minstens zo makkelijk, mooi en lekker vanwege de eetbare bloemetjes: oost-indische kers. Geen omkijken naar en hij groeit tot diep in de herfst als een tierelier. De Nieuwe Tuin heeft het
in allerlei kleuren. 

Tomaten zijn lekker, maar lastig te telen buiten een kas. Uitzondering daarop zijn struikachtige plantjes met kleine(re) vruchten. Vreeken heeft een onvoorstelbare collectie tomaatrassen, waaronder veel oude rassen én kleine tomaatjes. De Besjestomaat, het wilde tomaatje Outhouse Cherry en de pingpongtomaat Gardener's Delight doen het prima in tuin, pot of bak. Kleine tomatentopper bij De Bolster is de Zuckertraube.

Tuinbonen gaan als een van de eerste groenten de grond in en kunnen tegen een stootje (lees: wind, regen, nachtvorst). De Express-Eleonora van De Bolster geeft een enorme productie. De Nieuwe Tuin heeft Leidse Hangers en een mooie Roodbloeiende tuinboon.

Aardappels zijn kleine wondertjes. Stop een pootaardappel in een emmer of in de vollegrond en met nauwelijks enige zorg oogst je een maand of drie later tientallen. De smaak van net geoogste nieuwe aardappels is onovertroffen. Bij Vreeken en Biologisch Pootgoed kun je pootaardappels bestellen: Frieslander, Agria en Ditta zijn smakelijke biologische rassen met een hoge opbrengst.

Voor komkommers, courgettes en pompoenen moet de grond veel voeding bevatten, maar dan produceren ze ook eindeloos. Verwen ze met (biologische) compost en oogsten maar. Bij Vreeken kun je zaad voor grappige klimpompoentjes bestellen (Baby Orange en Little October). De succes-verzekerd-factor van pompoen Fictor van De Bolster is enorm.

Meer info: bolster.nlbiologischpootgoed.nldenieuwetuin.be en vreeken.nl

Bekijk hier onze lente-recepten

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Tips

    Meer Tips
    WIN: 'De groene keuken'

    Maak kans op een exemplaar van dit nieuwe boek vol veggie en vegan recepten voor elke dag.