Nu in 't seizoen: doperwten
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

0/0000
5 jun 2015 0 1569
Er is niets zo lekker als een bordje met felgroene doperwten. In onze vriezer vind je dan ook altijd een doosje van deze zomergroenten – ze blijven lang goed en komen altijd van pas. Met dit familielid van de peulvrucht geef je een extra kick aan talloze gerechten, maar ook rauw zijn ze superlekker. Bedenk daarbij wel: hoe verser, hoe beter!

Oorspronkelijk komen doperwten  uit het zuiden van Europa en Azië en werden ze voor het eerst gekweekt door de oude Grieken en Romeinen. Eeuwenlang werden gedroogde erwten in de winter gebruikt voor soepen en stoofschotels. Tegenwoordig eten we de gedroogde variant niet meer zo vaak, omdat we allemaal vriezers hebben en de groene krachtpatsers zich verbazend goed laten bewaren. Als ze geoogst zijn, zetten ze het hoge suikergehalte vrij snel om in zetmeel – direct ingevroren na het plukken ze dus zoeter dan de verse doperwten die in de winkel liggen.

Doperwten groeien in peulen aan planten die tot wel twee meter hoog kunnen worden en zitten bomvol proteïnen, die goed zijn voor de spiermassa van je lichaam. Ook is het een van de weinige groenten die vitamine B1 bevat, wat voor de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel zorgt. Een klein, groen energiebommetje dus!

Eet ze rauw, blancheer ze een paar minuutjes in ruim water met zout of bak ze in een klontje boter met wat verse knoflook. Doperwten doen het overigens ook geweldig in risotto’s, stoofschotels, soepen en pastasauzen.

Onze favoriet? Doperwtenpuree. Die staat binnen no time op tafel en combineert goed met coquilles en kibbeling. Pureer 450 gram gekookte doperwtjes met 50 gram Parmezaanse kaas, een handvol gehakte verse muntblaadjes, het sap en rasp van 1 citroen, 2 eetlepels crème fraîche, zout en peper en olijfolie naar smaak.

Lekkere smaakcombinaties: anijs, munt, geitenkaas, bieslook, vanille, venkel, basilicum, bos-ui, citroensap, oude schapenkaas en saffraan.

Recepten met doperwten:
- Doperwtensoep met crostini
- Ham doperwtenschotel
- Erwtenfalafel met yoghurt-muntdip
- Doperwten-muntrisotto
- Ovenschotel met vis en doperwten
- Peultjes-erwtensalade

Het doperwtenseizoen loopt van mei tot en met juli.
 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren




    Kooktips

    Meer Kooktips