Nu in 't seizoen: bietjes
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

0/0000
25 feb 2015 3 7673
Bietjes: de schrappen liggen er vol mee deze tijd van het jaar. Wij gebruiken voornamelijk de rode biet, maar wat veel mensen niet weten is dat deze bietensoort talloze broertjes en zusjes heeft. Zo komt de biet net als de wortel in een groot aantal verschillende kleuren voor – van egaal wit en geel, tot een felgekleurde, gestreepte variëteit.

Stel je eens voor dat je een heerlijk gebraad met krokant gebakken aardappeltjes op tafel zet en dan met een verrassende schaal geroosterde bietjes aan komt zetten – daar zullen je vrienden het nog lang over hebben en misschien kun je ze op die manier ook kennis laten maken met een toch redelijk ondergewaardeerde groente! De biet komt in verschillende soorten, kleuren en maten  en wat ze allemaal gemeen hebben is de zoetige smaak.  Wat dacht je bijvoorbeeld van de wilde biet, Pablobieten (babybietjes), Chioggia (Italiaanse bieten met witgestreept vruchtvlees), Burpee’s Golden (met oranje vruchtvlees) en Bull’s Blood (met roodpaars, eetbaar blad)?

Wij eten de biet vaak gekookt als bijgerecht, maar in talloze internationale keukens speelt de biet een heel andere rol. Wat dacht je van Oosterse couscous met bietenblokjes, of typisch Russische soep met biet: borsjtsj? De knol doet het overigens ook altijd goed in salades. Gebruik dan verschillende kleuren biet en schaaf ze in dunne plakjes; je salade zal er superfeestelijk uitzien.


Tips en tricks
- Rode biet geeft vrij veel kleurstof af. Gebruik deze om glazuur, deeg of marsepein een rode kleur te geven. Zo gebruik je de biet als natuurlijke kleurstof!

- Gebruik de biet als verrassende variant op de traditionele stamppot en maak een bieten-aardappelpuree. Combineer met een worstje en groene salade.

- Geen zin om de knolletjes vooraf te schillen? Kook ze dan met schil en al. Houd ze na het koken onder de koude kraan, en je kunt ze zo uit hun jasje trekken.
- De combinatie appel-biet is zoet en lekker fris en dus ideaal als dessert. Maak een bietensorbet door voorgekookte rode bietjes te pureren met een beetje rietsuiker en wat citroensap.  Schep het mengsel in een diepvriesbak en zet minimaal drie uur in de vriezer. Om het half uur doorroeren en serveren in een glas met schijfjes groene appel. Of wat dacht je van bietensorbet met geitenkaas?

- Deze smaken doen het goed in combinatie met biet: blauwe kaas , gember, granaatappel en munt. Onze favo combinaties zijn biet met mierikswortel, feta & mozzarella, haring, makreel, komkommer of dille.
          
Nog meer recepten met biet: Biet bourguignon, salade met makreel en rode biet, wraps met bietjes, appel & geitenkaas en bietencarpaccio.

Het seizoen van de biet loopt van juli tot en met april 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
    Kooktips

    Meer Kooktips