Nu in 't seizoen: avocado
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

34/2015
8 jul 2015 3 3193
Bij het woord ‘avocado’ denk je waarschijnlijk meteen aan guacamole; beiden komen uit Mexico. De peervormige vrucht, waarvan de kleur van de schil varieert van groen tot donkerbruin en paarsachtig, is een favoriet in salades. Dit groene superfood zit barstensvol goede vetten en hoewel je hem het hele jaar door kunt eten, smaakt hij het lekkerst als de zon schijnt.

De link tussen avocado en pittig eten vol hete pepertjes is gauw gelegd – samen zijn ze prima in balans. Natuurlijk gaat avocado prima samen met limoen, pepers en koriander. Maar het romige vruchtvlees leent zich ook voor zoete gerechten. Maak eens een milkshake met avocado (ja, serieus!) of probeer ons recept voor avocado-ijs. Avocado’s doen het ook goed in een pastasalade met kip, in een eighties garnalencocktail en met blauwe kaas of gerookte zalm.

Wist je dat…
- Avocado’s een hekel aan kou hebben? Leg ze dan ook nooit in de koelkast, daar worden ze zwart van.  Bewaar ze op kamertemperatuur, dan blijven ze langer goed.

- Je avocado’s thuis sneller kunt laten rijpen? Stop je (te) harde avocado hiervoor in een papieren zak met een banaantje.

- Het woord avocado letterlijk ‘zaadbal’ betekend? Bekijk de vorm maar eens, dan begrijp je het wel.

- Een avocadoboom meer dan 20 meter hoog kan worden?

- De vrucht van een avocado tot wel 2,3 kilo kan wegen?





- Avocado ontzettend goed voor je huid is? heb je er nog een in de keuken liggen,  maak er dan eens een gezichtsmasker van. Beetje citroensap erbij, eetlepel honing, het mengsel 10 minuten laten intrekken op je gezicht en voilà: een zijdezachte huid.

- Het bekende advocaat-drankje oorspronkelijk met avocado werd gemaakt? Op de Antillen maakten ze het drankje  door avocadomoes te mengen met alcohol. Wereldreizigers namen avocado’s mee naar Nederland om hetzelfde likeurtje mee te maken, maar door een tekort aan de vrucht werd ‘ie al snel vervangen door ei.

- Er een trucje is om te zien of ‘ie rijp is? Je kunt in de winkel natuurlijk zachtjes in een avocado knijpen, maar een slimmere tip is om het pitje onderaan de avocado op te tillen. Zie je felgroen vruchtvlees? Dan  is hij nog niet goed. Zie je bruin vruchtvlees? Dan is de avocado overrijp. Bij de perfecte avocado ligt de kleur hier tussenin.

- Je ‘n avocado na het ‘openen’ het beste kunt bewaren door er citroensap overheen te sprenkelen?

Lekkere smaakcombinaties: limoen, tomaat, kreeft, grapefruit, garnalen, zalm, bacon, ei, kip, dille, chilipeper, mais, crème fraîche, rucola, walnoot.

Recepten met avocado:
- Avocado & gedroogde tomaat op toast
- Avocado met chorizo
- Wafel met avocado en chilipeper
- Wraps met kiemgroenten en avocadopuree
Mexicaanse bonensalade met avocado
- Gevulde avocado
- Zoete aardappels met avocado
- Avocadoscones
- Waterkersguacamole  

 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren




    Kooktips

    Meer Kooktips