Nu in 't seizoen: bloemkool
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

0/0000
12 mrt 2015 0 5198
Bloemkool. Ook het blanke zusje van de broccoli is onderdeel van de plantenfamilie brassica. Je zult bij beiden soorten niet meteen aan bloemen denken, maar dat zijn ze wel! De blanke variant – onze bloemkool -  is naast de traditionele witte ook verkrijgbaar in andere soorten en maten zoals de puntige romenesco, paarse bloemkool of torentjesbloemkool.

De Oude Grieken aten de kool graag, net als de Romeinen. Vanaf 1500 verscheen het in Nederland en Belgie op het menu. Sindsdien is het niet meer weg te denken uit onze keuken.

Ondanks dat er vele manieren zijn om het klaar te maken, blijven we vaak hangen in de traditionele wijze, namelijk koken en serveren met een kaassaus. Maar
met bloemkool kun je zo veel meer doen dan je denkt.
 

Ooit gedacht aan broccolipopcorn? Of maak er eens tempura van! In Japan zijn ze er dol op en het is beslist niet moeilijk om de bloemkoolroosjes te frituren. Daarnaast is hij ook geschikt om te stomen, roerbakken, koken, pureren, smoren, marineren en rauw te gebruiken.
 
Bloemkool combineert goed met onverwachte smaken zoals olijf, tomaat en knoflook. Of met Spaanse peper  en specerijen.
 
Recepten met bloemkool: gekarameliseerde bloemkool, tagliatelle met bloemkool & walnoten, bloemkoolsoep met knoflookpuree, pasta met Siciliaanse bloemkool, visgratin met bloemkool en prei, koekjes van quinoa & bloemkool, bloemkoolpopcorn, kalkoen-bloemkoolpastei, bloemkooltaart of zoete aardappel-bloemkoolsalade.
 
Het broccoliseizoen loopt het hele jaar door.

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Kooktips

    Meer Kooktips