Lesje Franse pâtisserie
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

39/2016
26 jan 2016 3 4656
Wat oogt aanlokkelijker dan de etalage van een Franse pâtisserie vol zoete heerlijkheden? De Fransen zitten niet alleen ruim in de wijn en kaas, ze hebben ook honderden variaties op taartjes en gebakjes; met specialiteiten in elke regio. Dit zijn de 16 klassiekers.

1 Éclairs au chocolat/ éclairs au café
Geen pâtisserie kan zonder éclairs – langwerpige, met room gevulde soesjes, bedekt met glazuur. De traditionele smaken zijn chocolade en koffie, maar je hebt ook pistache, roos en nog veel meer.
Recept: Maak zelf éclairs met banaan-kokosvulling

2 Macarons
Vederlichte koekjes met botercrème ertussen – o zo zoet, maar o zo mooi. Ze zijn verkrijgbaar in honderden verbazingwekkende smaken, en Pierre Hermé en Laduree zijn er beroemd mee geworden. Macarons krijgen misschien wel te veel aandacht, als dat mogelijk zou zijn voor een koekje. En dat is natuurlijk niet zo.
Recept: Maak zelf frambozen - limoenmacarons

3 Baba au rhum
Verwant aan de Poolse babka. Dit minicakeje, doordrenkt met rum en boordevol gedroogd fruit, verscheen rond 1835 voor het eerst in Parijs, aan de rue Montorgueil.
Recept: Maak limoen basilicum rumcake a la baba

4 Tartes
De Fransen zijn dol op taarten – gevuld met vruchten, zoals een tarte aux fraises, framboises, pommes of fruits, of met een romige vulling, zoals een tarte au chocolat of frangipane.
Maak nu zelf een tarte tatin! Ga naar 5x tarte tatin-recepten

5 Madeleines
Schelpvormige cakejes uit de regio Lorraine (Lotharingen), gemaakt met gemalen amandelen en soms ook citroenraspsel.

6 Fraisier
Twee plakken cake bedruppeld met kirsch, met daartussen botercrème en aardbeien. Zo kitsch, zo cool!

7 Financier
Gemalen amandelen en eiwitten zijn de sleutel tot deze ovale of rechthoekige cakejes. Standaard in de pâtisserie.

8 Kouign-amann
Alsof cider en gestreepte truitjes niet genoeg waren, heeft Bretagne ook deze heerlijke schijf van boter, suiker en krokant deeg voortgebracht.

9 Forêt noire
Al is de schwarzwalderkirschtorte afkomstig uit Duitsland, ook de Fransen zijn dol op deze chocotaart met room en kersen.

10 Meringues
Niet echt Frans, maar het was wel de Franse kok Carême die voor het eerst meringues maakte met een spuitzak in plaats van een lepel. Opeens waren meringues geen zoete klodders stijfgeklopt eiwit meer, maar elegante traktaties waar Marie Antoinette gek op was.
Maak zelf eens meringuetaart met aardbeien

11 Religieuse
Dit gebakje heet zo omdat het zou lijken op een non. Persoonlijk zien wij de gelijkenis niet tussen een non en een klein soesje bovenop een grotere soes, bedekt met fondant en glazuur. Wel verduiveld lekker.

12 Mont-Blanc
Niet te verwarren met de gelijknamige Caribische cake (laat staan de berg), de Franse mont-blanc is een bergje vanillekastanjepuree op een bodem van zanddeeg of meringue, met
slagroom erop.

13 Paris-Brest
Twee grote wielen soesjesdeeg met daartussen pralineroom en bestrooid met geschaafde amandelen. In 1891 bedacht door een kok met een winkel op de route van de wielerklassieker Parijs-Brest-Parijs.

14 Saint-Honoré
Genoemd naar de beschermheilige van de bakkers: dit malle taartje heeft een laag blader- of taartdeeg met daarop room, en kleine custardroomsoesjes met een karamellaagje.

15 Canelés
Canelés – een specialiteit uit Bordeaux – zijn cilindervormig rum-vanillegebakjes met een zachte kern en een gekaramelliseerde korst.

16 Marquise au chocolat
Het ultieme chocoladedessert, dat zo veel eieren, boter en choco bevat dat het verstandig kan zijn om eerst een dokter te raadplegen.
​Recept: maak chocolade puddinkjes


Maak ook eens een geitenkaassoufflé of deze lemoncurd-meringuetaartjes


 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Kooktips

    Meer Kooktips
    WIN: 'De groene keuken'

    Maak kans op een exemplaar van dit nieuwe boek vol veggie en vegan recepten voor elke dag.