Kook eens met: steenfruit
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

35/2015
10 aug 2015 0 2849
De marktkramen en winkelschappen liggen er op dit moment vol mee: steenfruit. Steenvruchten zoals pruimen, perziken, kersen en abrikozen hebben een harde pit in het midden. Je kunt ze goed verwerken in verschillende hartige en zoete gerechten, maar ook als gedroogde variant doen ze het prima in taarten, koekjes of zelfs stoofpotjes. Wij zetten de lekkerste recepten met steenfruit voor je op een rijtje.

Abrikozen
Abrikozen horen bij de zomer; niet omdat je ze dan in grote hoeveelheden kunt plukken, maar omdat ze uit warmere delen in Europa bij ons arriveren. Deze fluweelzachte ‘steenvruchten’ geven de voorkeur aan warmere klimaten, zoals dat van het gebied tussen Kazachstan en Turkije. Ze kunnen enorm variëren qua kleurschakering en zijn perfect te gebruiken in salades, taarten en zelfs cocktails.

Recepten met abrikoos
- Wilde rijstsalade met noten
- Abrikozen-gemberchutney
- Abrikozenbellini
- Abrikozen-vanillejam

Kersen
Vergeet brie en druiven, geitenkaas en kersen zijn hip! Zoete kersen, die je vers eet zijn heerlijk door yoghurt, in taarten of fruitsalades. Zure kersen (zoals ‘Morello’), worden vaak ingemaakt of gebruikt bij het koken.

Recepten met kers
- Kersenappelflappen
- Marokkaanse salade met kersen
- Salade met crispy duck met reuze croutons
- Brownies met kersen

Perziken
Perziken hebben net als de abrikoos een zacht huidje en smaken heerlijk sappig en zoet. Perzikken zijn in verkrijgbaar in verschillende soorten zoals de wilde perzik (platte perzik) en de nectarine. De laatstgenoemde verschilt nauwelijks in smaak met de perzik, de kleur van het vruchtvlees kan wel verschillen (wit, geel, rood). Deze steenvruchten zijn perfect om te grillen.

Recepten met perzik/nectarine
- Gegrilde perziksalsa met tortilla chips
- Pizzette met perzik en gorgonzola
- Couscous met nectarine, amandel & feta
- IJs met gegrilde nectarines

Pruimen
Pruimen zijn er in vele kleuren en smaken. Reine Claudes zijn vaak zoet en zo te eten. Kleinere, zuurdere soorten worden gebruikt voor jam en wijn. Damastpruimen en sommige anderen staan qua zure smaak dichter bij hun wilde familielid de sleedoornbes.

Recepten met pruim
- Beenham geglaceerd met pruimenjam
- Crumble met pruimen uit de oven
- Varkensstoof met paprika, prei & pruimen
- Pruimentaartjes

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
    Kooktips

    Meer Kooktips