Kook eens met: rijst
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

36/2015
27 aug 2015 2 5106
We hebben allemaal weleens rijst op ons bord gekregen die te hard of juist papperig was. Toch hoeft rijst koken helemaal niet moeilijk te zijn. Een handig hulpje is de rijstkoker. Maar heb je die niet, dan kun je onderstaande manieren gebruiken. We beloven je het is echt niet ingewikkeld!  
 
Kooktip 1: Vul een pan met koud water en een snufje zout. Voeg de helft van de hoeveelheid water aan de rijst toe. Leg de deksel op de pan en wacht tot het water geabsorbeerd is.  
 
Kooktip 2: Doe rijst in drie keer het volume kokend water, voeg wat zout toe en kook de rijst onafgedekt tot het water geabsorbeerd is. 

Kooktip 3: Kook de rijst 10 minuten in kokend water met een snuf zout. Laat het uitlekken in een vergiet of zeef, zet het vergiet op de pan, leg er een deksel op en laat nog 10 minuten stomen.  

Kooktip 4: Week de rijst 15 minuten voordat je hem in anderhalf keer het volume aan kokend water met wat zout doet. De rijst wordt op deze manier snel gaar. Check wel even de bereidingstijd op de verpakking.
 
Soorten rijst op een rij
We zetten de rijstsoorten voor je op een rij, plus tips hoe je ze het beste kunt gebruiken.
 
Arborio
Een kortkorrelige risottorijst. Stevig en romig, met een lekkere bite. De arborio wordt nog steeds gekweekt in de Noord-Italiaanse plaats waarnaar 'ie is vernoemd. 

Boekentip! Jamie's Italië, 'n boek vol culinaire inspiratie. 
 
Basmati
Dit is een aromatische witte of bruine rijst die vooral wordt verbouwd in Punjab, in het noorden van India. De beste basmatirijst rijpt een jaar om de smaak te ontwikkelen.

Wat is de beste kookcombinatie? De gekookte korrels zijn droog en ideaal voor in een biryani of pilav. Probeer bijvoorbeeld eens met deze Chicken Tikka Masala.
 
Carnaroli
Ook een Noord-Italiaanse risottorijst. Heeft een hoog zetmeelgehalte en stevige textuur, behoudt zijn vorm zelfs na een lange kooktijd.
 
Tip! Begin bij de basis. 't klinkt misschien als een cliché, maar is stiekem toch wel een wijsadvies. We hebben hier het basisrecept voor een perfecte ‘risotto bianco’.
 
Kortkorrel
De ronde, witte of bruine rijstkorrels zijn stevig en vochtig. Deze rijst is lekker kleverig als hij gaar is. Omdat we deze rijst vaak voor desserts gebruiken, spreken we ook wel van puddingrijst.
 
Een van onze favoriete rijst-dessertrecepten: Kokos-rijstpudding uit Kameroen.

Langkorrel
Het supermodel onder de rijst. De lange, slanke korrels maken de rijst luchtig. Lekker bij stoofpotjes, met saus of in een pilav.

Rendang met sambal en goreng boontjes
Jalfrezi met groenten
Kippensoep met rijst en citroen
 
Jasmijn
Deze geurende langkorrel rijst uit Thailand is de klassieke partner voor Thaise curry’s, zoals deze rode curry met garnalen. Bovendien is deze jamijnrijst een voordelige vervanging voor basmati.  Proef jij het verschil?

Boekentip: Danny's Azië, met rijst en meer, veel meer!
 
Rode rijst
Uit de Camargue. Deze ruige, rode schoonheid uit Zuid-Frankrijk is stevig en combineert goed met kruiden en olijfolie, en is ook lekker in een salade.
 
Snelkook
Snelkookrijst is meestal een witte rijstgraan die is voorgekookt en weer gedroogd. Het koken duurt maar enkele minuten; ideaal voor een snelle hap. Toch is er ook een nadeel, deze rijst is namelijk relatief duur.
 
Sushirijst
Sushirijst, een kleverige rijst met een middelgrote korrel. Wil je een keertje zelf sushi maken, kijk dan even bij ons recept voor maki sushi met harder. Een aanrader! 
 
Wist je dat je dit sticky rijst-mango-toetje ook met sushirijst kun maken?  
 
Vialone Nano
Zeer romige Italiaanse risottorijst met een extra korte korrel. Is snel gaar en absorbeert smaken goed.
 
Drie kooktips voor Vialone Nano rijst:
Risotto met asperges en verse munt
Slimme risotto met courgette en kaas
Spinazierisotto met gorgonzola
 
Wilde rijst
Eigenlijk het zaad van grassoorten die in water groeien. Wilde rijst is inheems in Noord-Amerika en bevat meer eiwit en andere voedingsstoffen dan gewone rijst. De nootachtige smaak is heerlijk bij wild, bonen en gevogelte.

Twee recepten met wilde rijst:
Bonen-pancettapilav
Salade van wilde rijst en linzen
 
Zwarte rijst
Deze Chinese variëteit wordt ook wel ‘verboden rijst’ genoemd omdat vroeger alleen keizers ervan mochten eten. De kleur is te danken aan het hoge gehalte anthocyanin, een stof die ook in bloedsinaasappels zit. Tijdens het koken worden de korrels paars en kleverig, perfect voor Thaise desserts en Chinese rijstepap.
 
Of probeer de zwarte rijstkorrel is in de risottovariant: Glutenvrije risotto met gegrilde groenten.
 
Lekkere rijst-smaakcombinaties
Verse kruiden, lente-ui, tomaat, kip, groene salade, vis, curry, pecannoten, chilipepers, knoflook, kokos, limoen, groene asperge, ei, mango, wasabi, steenfruit, sugarsnaps.
 
Zoek je meer inspiratie voor koken met rijst? Je vindt hier nog veel meer rijstrecepten.





 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren





    Kooktips

    Meer Kooktips