Kook eens met: rijst

26 augustus

We hebben allemaal weleens rijst op ons bord gekregen die te hard of juist papperig was. Toch hoeft rijst koken helemaal niet moeilijk te zijn. Een handig hulpje is de rijstkoker. Maar heb je die niet, dan kun je onderstaande manieren gebruiken. We beloven je het is echt niet ingewikkeld!  

Kooktip 1: Vul een pan met koud water en een snufje zout. Voeg de helft van de hoeveelheid water aan rijst toe. Leg de deksel op de pan en wacht tot het water geabsorbeerd is.

Kooktip 2: Doe rijst in drie keer het volume kokend water, voeg wat zout toe en kook de rijst onafgedekt tot het water geabsorbeerd is.

Kooktip 3: Kook de rijst 10 minuten in kokend water met een snuf zout. Laat het uitlekken in een vergiet of zeef, zet het vergiet op de pan, leg er een deksel op en laat nog 10 minuten stomen.

Kooktip 4: Week de rijst 15 minuten voordat je hem in anderhalf keer het volume aan kokend water met wat zout doet. De rijst wordt op deze manier snel gaar. Check wel even de bereidingstijd op de verpakking.

Soorten rijst op een rij
We zetten de rijstsoorten voor je op een rij, plus tips hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Arborio
Een kortkorrelige risottorijst. Stevig en romig, met een lekkere bite. De arborio wordt nog steeds gekweekt in de Noord-Italiaanse plaats waarnaar ‘ie is vernoemd.

Basmati
Dit is een aromatische witte of bruine rijst die vooral wordt verbouwd in Punjab, in het noorden van India. De beste basmatirijst rijpt een jaar om de smaak te ontwikkelen.

Wat is de beste kookcombinatie? De gekookte korrels zijn droog en ideaal voor in een biryani of pilav. Probeer bijvoorbeeld eens met deze Chicken Tikka Masala.

Carnaroli
Ook een Noord-Italiaanse risottorijst. Heeft een hoog zetmeelgehalte en stevige textuur, behoudt zijn vorm zelfs na een lange kooktijd.

Kortkorrel
De ronde, witte of bruine rijstkorrels zijn stevig en vochtig. Deze rijst is lekker kleverig als hij gaar is. Omdat we deze rijst vaak voor desserts gebruiken, spreken we ook wel van puddingrijst.

Langkorrel
Het supermodel onder de rijst. De lange, slanke korrels maken de rijst luchtig. Lekker bij stoofpotjes, met saus of in een pilav.
Rendang
Chili con carne

Jasmijn
Deze geurende langkorrel rijst uit Thailand is de klassieke partner voor Thaise curry’s, zoals deze rode curry met garnalen. Bovendien is deze jamijnrijst een voordelige vervanging voor basmati.  Proef jij het verschil?

Rode rijst
Uit de Camargue. Deze ruige, rode schoonheid uit Zuid-Frankrijk is stevig en combineert goed met kruiden en olijfolie, en is ook lekker in een salade.

Snelkook
Snelkookrijst is meestal een witte rijstgraan die is voorgekookt en weer gedroogd. Het koken duurt maar enkele minuten; ideaal voor een snelle hap. Toch is er ook een nadeel, deze rijst is namelijk relatief duur.

Sushirijst
Sushirijst, een kleverige rijst met een middelgrote korrel.

Vialone Nano
Zeer romige Italiaanse risottorijst met een extra korte korrel. Is snel gaar en absorbeert smaken goed.

Drie kooktips voor Vialone Nano rijst:
Risotto met pompoen en pancetta
Mosselen tomaten risotto
– Kalkoenrisotto met parmezaan

Wilde rijst
Eigenlijk het zaad van grassoorten die in water groeien. Wilde rijst is inheems in Noord-Amerika en bevat meer eiwit en andere voedingsstoffen dan gewone rijst. De nootachtige smaak is heerlijk bij wild, bonen en gevogelte.

Zwarte rijst
Deze Chinese variëteit wordt ook wel ‘verboden rijst’ genoemd omdat vroeger alleen keizers ervan mochten eten. De kleur is te danken aan het hoge gehalte anthocyanin, een stof die ook in bloedsinaasappels zit. Tijdens het koken worden de korrels paars en kleverig, perfect voor Thaise desserts en Chinese rijstepap.

Lekkere rijst-smaakcombinaties
Verse kruiden, lente-ui, tomaat, kip, groene salade, vis, curry, pecannoten, chilipepers, knoflook, kokos, limoen, groene asperge, ei, mango, wasabi, steenfruit, sugarsnaps.

Zoek je meer inspiratie voor koken met rijst? Je vindt hier nog veel meer rijstrecepten.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief