Kook eens met: uien
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

12/2016
8 jan 2016 0 3129
Dit ingredient is onmisbaar in zo'n beetje ieder gerecht: uien. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en smaken. Lees hier meer over de ui.

Bij snijden van uien moeten de meeste mensen huilen, maar zit zo’n ui eenmaal in je eten, dan wordt dat minpuntje meer dan goed gemaakt. De ui wordt al verbouwd en gegeten sinds de prehistorie; hij was enorm populair in het oude Egypte, Griekenland en Rome. We hebben het hier over een echte teamspeler, die vaak in alle bescheidenheid z’n mannetje staat, maar af en toe ook op de voorgrond wil treden.

Uien zijn er in talloze varianten, wisselend in grootte, scherpte en kleur. De witte ui heeft een sterke smaak en doet het goed in warme gerechten (tenzij je de Spaanse variant hebt, die is juist mild en zoet). De gewone, gele ui is ons manusje-van-alles: met zijn relatief milde smaak vormt-ie een prima basis voor sauzen en stoofpotten. Rode uien zijn over het algemeen het
zachtst – ze kunnen gebakken, rauw of ingelegd worden gegeten en geven salades een vrolijke kleur.

Combineer uien met:
kruidnagel, lever, kaas, salie, varkensvlees, gember, gerookte zalm, tomaten, nootmuskaat, knoflook, kip, kaas, aardappels, paprika & kool.

Gerechten met ui:
- Rode uienchutney
- Uien bhaji
- Klassieke uiensoep
Prei-aardappelsoep met uiringen
Hartige tarte tatin
Mejadra-uien uit de oven

 


Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Kooktips

    Meer Kooktips
    WIN: 'De groene keuken'

    Maak kans op een exemplaar van dit nieuwe boek vol veggie en vegan recepten voor elke dag.