Nu in't seizoen: aardappelen
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

42/2016
26 apr 2016 0 2405
De aardappel, symbool voor de keuken van de Lage Landen, een gewas dat diep verweven is in ons culinaire DNA. In veel landen telt de aardappel als groente, Nederland en België beschouwen het echter als maaltijddrager. Voor dit artikel duiken we dieper in de pieper!  

Spaanse ontdekkingsreizigers namen de plant in de 16e eeuw mee uit Zuid-Amerika en die veroverde al snel de Europese velden. Zo groeien ze al sinds 1640 in Groningen en 1689 in Amsterdam. De aardappel behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat, de paprika en de aubergine. Uitgeschoten of groene aardappelen zijn giftig en veroorzaken hoofdpijn en maagklachten. Bewaar ze daarom altijd op een donkere plek! 

Wereldwijd zijn er ongeveer 4000 aardappelrassen waarvan er een 200-tal in België en Nederland worden geteeld. Een aantal bekende rassen zijn: Bintje, Eigenheimer, Nicola en Opperdoezer. Aardappelen zijn het hele jaar te koop, maar er zijn twee seizoenen: vroeg (jun-aug) en laat (aug-okt). De aardappel is zeer geschikt om de groeiende wereldbevolking te blijven voeden. Aardappel leveren per hectare meer voedingswaarde, en hebben minder water nodig dan graan en rijst.

Koken met aardappelen 
Kooktechnisch zijn aardappelen te verdelen in kruimige en vaste soorten. Kruimige aardappelen (bijv. Frieslander, Bintje) zijn geschikt om te frituren, koken en pureren. Vaste aardappelen (bijv. Nicola, Rapido) zijn uitstekend om te bakken, in ovenschotels of salades. Wanneer je ze hebt geschilt, goed wassen en afkoken in ruim kokend water met een snufje zout. Als je gaat bakken of frituren is het lekkerder om ze ongeschild te laten, het velletje wordt dan heerlijk knapperig.

Lekkere smaakcombinaties
uienkool, pastinaak, olijf, rode biet, pinda, kaas, eieren, schaal & schelpdieren, gerookte vis, lamsvlees, spek.

Recepten met aardappel
Hasselback aardappels
Stampot met palmkool
Gepofte aardappel met brie
Aardappelsalade met makreel en rode biet
Spinazie aardappeltaart
Gebraden superkip met frieten
Prei-aardappelsoep
 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Seizoen

    Meer Seizoen
    WIN: 'De groene keuken'

    Maak kans op een exemplaar van dit nieuwe boek vol veggie en vegan recepten voor elke dag.