In 5 stappen de lekkerste salades
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

0/0000
27 jul 2015 44 6590
Of je nou voor een maaltijdsalade gaat of op zoek bent naar een fris blaadje groen voor naast je stukje vlees of vis: met dit handige stappenplan kom je zeker weten uit de voeten. Koop naar het seizoen, voeg je favo ingrediënten toe en maak er een supersalade van. Eet smakelijk!

1. De basis

Stap één is het bepalen van de basis waarmee je een salade gaat maken. Het kiezen van een slasoort is waar je meestal mee begint, maar deze kun je ook vervangen door bijvoorbeeld boerenkool, spinazie of andijvie. Het is maar waar je van houdt!  Kies eens voor: 

- IJsbergsla
- Eikenbladsla
- Veldsla
- Rucola ( je hebt in sommige supermarkten nu zelfs lekker pittige wasabi-rucola liggen)
- Spinazie
- Snijbiet
- Waterkers
- Boerenkool
- Andijvie

2. Groenten en granen

In stap twee bepaal je welke groentesoorten je toe gaat voegen aan je salade. In principe kun je elke soort groente gebruiken, varieer eens met wat er allemaal te koop is. Naast de standaard komkommer, paprika, avocado en tomaat kun je ook gaan voor:

- Gegrilde courgette, paprika en aubergine
- Geraspte wortel
- Tomaatjes: warm uit de oven, zongedroogd of ‘gewoon normaal’.
- Peultjes
- Avocado
- Pompoen
- Taugé
- Erwtjes
- Rode-, witte- of lente-ui. Of ’n fijngesneden sjalotje.
- Radijsjes
- Asperges
- Bietjes
- Zoete aardappel (oké, da’s stiekem geen groente)

- Pasta (voor ’n pastasalade)
- Quinoa
- Couscous
-  Rijst

3. Dressing

Zonder vinaigrette of dressing is je salade niet compleet. Eet je ‘m to-go of wil je wat van je maal bewaren voor later? Meng ‘m er dan pas doorheen op het moment dat je hem gaat eten. Zo blijven je groenten lekker knapperig! Enne, de lekkerste sauzen maak je natuurlijk gewoon zelf:
 
- Karnemelkdressing (karnemelk, citroensap, verse dragon en munt) 
- Pittige dressing (verse basilicum, koriander, citroengras, gember, citroensap, limoensap)
- Kappertjesdressing (kappertjes, citroensap, olijfolie, Griekse yoghurt) 
- Dille-citroendressing (verse dille, knoflook, zure room, citroensap- en rasp) 
- Basilicumdressing (verse basilicum, olijfolie, citroensap, knoflook) 
- Citrus- en honingdressing (citroensap, sinaasappelsap, honing, sojasaus, Japanse rijstazijn)
- Aziatische sesam-dressing (limoensap, sesamolie, archideolie, honing) 
- Caesardressing (ansjovisfilets, knoflook, mosterd, wittewijnazijn, ei, olijfolie, parmezaan) 

 4. Vlees of vis

Je kunt je salade natuurlijk lekker vega maken, maar mocht je ‘m als hoofdmaaltijd eten, dan kun je altijd voor een van deze toevoegingen gaan:

- Biefstuk- of kipreepjes (de kip kun je lekker krokant maken door hem even te paneren)
- Gerookte kip
- Carpaccio
- Tonijn, zalm, of makreelsnippers
- Garnaaltjes of juist lekkere grote gamba’s
- Pancetta of prosciutto
- Eendenborst
- Falafelballetjes, die je natuurlijk ook zelf kunt maken 

5. Kruiden, noten, kaas en andere extraatjes  

Bijna klaar! Maak je salade helemaal af met 1 van deze geinige extraatjes:

- Munt, koriander, dille, peterselie
- Pompoenpitten, zonnebloempitten, amandelen, sesamzaad of een ander knapperig nootje
- Fetakaas, hüttenkäse, Parmezaanse kaas, mozzarella of een andere kaassoort
- Gekookt of gebakken eitje
- Linzen
- Olijven
- Croutons (oud brood over? Dan maak je ze ook heel easy zelf. Snijd brood in kleine blokjes, meng met een scheut olijfolie en stop een half uurtje in een oven op 175°C
- Blokjes fruit: kiwi, ananas, perzik, mango en aardbei doen ’t erg goed in salades.

Onze favoriete salades

- Fijngesneden salade
- Salade in een potje
- Kleurige knolgroentesalade   
- Salade van vijgen, waterkers en sjalot
- Salade van gebakken seafood

 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren





    Kooktips

    Meer Kooktips