Handige kooktips & kooktechnieken
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

0/0000
16 jul 2015 0 2159
(Koeken)bakkers opgelet! Met deze handige kooktips en kooktechnieken wordt jij zeker weten een keukenprins- of prinses.

Hoe slijp je een mes?
1. Neem het aanzetstaal in je hand, met je vingers rond het handvat aan het uiteinde. Neem je mes in de andere hand.
2. Leg de onderkant van het lemmet in een hoek van 45 graden tegen de onderkant van het aanzetstaal, met het lemmet naar je toe.
3. Ga rustig met het lemmet van onderen naar boven langs het aanzetstaal, in lange streken
4. Als je eenmaal vertrouwd bent met deze beweging, draai je het mes en slijp je de andere kant met dezelfde lange streken. Wissel de streken aan beide kanten af. Maak het lemmet schoon met een droge doek.

Hoe kook je een perfecte pan rijst?
1. Schenk twee koppen water in een steelpan
2. Vul dezelfde kop tot de rand met rijst en voeg die toe – plus een snuf zout
3. Leg het deksel op de pan en breng aan de kook, draai dan meteen het vuur laag en laat de rijst zachtjes verder koken. Houd het deksel hierbij voortdurend op de pan; gebruik liefst een glazen deksel, zodat je kunt zien wanneer de rijst klaar is. Als al het water is geabsorbeerd, is de rijst perfect gekookt. Je hoeft geen water af te gieten, alleen te serveren.

Hoe fileer je een platvis?
1. Spoel de vis af om slijm te verwijderen, schraap eventuele schubben eraf. Verwijder kieuwen en kop met een fileermes of schaar (bewaar ze om boullion mee te maken).
2. Begin aan de zijkant vanaf de kop, duw het mes tussen het vlees en één kant van de ruggengraat; volg de graten en snijd door de vis naar de ruggengraat om het visvlees los te snijden.
4. Snijd de andere helft van de filet los; volg de graat. Doe de vis over op een schaal. Draai hem om en herhaal het procedé.

Hoe bak je een (taart) bodem blind?
1. Rol je deeg uit in de grootte van je bakvorm, leg het erin en snijd overtollige randjes eraf. Laat 30 minuten opstijven in de vriezer.
2. Prik met een vork gaatjes in de bodem en leg er een vel bakpapier overheen.
3. Vul de bekleden bodem met een laag blindbakbonen, of gedroogde bonen of rijst, om te voorkomen dat het deeg gaat rijzen.
4. Bak de bodem 10 minuten op 200 °C. Til het bakpapier met de blindbakvulling eruit en bak de deegbodem dan nog 2-5 minuten in de oven tot-ie goudbruin is. Laat afkoelen en ga dan verder met de vulling.

Hoe maak je vispakketjes ‘en papilotte’?
1. Knip een stuk bakpapier dat ongeveer drie keer zo breed en twee keer zo lang is als je vis. De afmetingen hoeven niet exact te zijn; als het papier maar groot genoeg is om helemaal om je hele vis of visfilet te wikkelen.
2. Leg de vis midden op het stuk bakpapier. Pak de twee lange kanten van het papier; houd de randen tegen elkaar boven het midden van de vis.
3. Vouw de randen over elkaar (zo mogelijk twee keer) en verfrommel ze over de hele lengte.
4. Neem dan de twee lange kanten en stop ze in onder de vis. Zo krijg je een gesloten pakketje waar de stoom tijdens de bereiding niet uit ontsnapt.

Nog meer kooktips?
- Zo ontvel je een tomaat
- Zo snipper je een ui
- Zo pocheer je een ei 
 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Kooktips

    Meer Kooktips