6x supercombinaties met chocolade
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

37/2015
9 nov 2015 0 1451
Chocolade en een fijn drankje moeilijk te combineren? Helemaal niet! Er zijn juist heel veel spannende matches te bedenken. Op deze pagina vindt je er zes die je vast en zeker zullen inspireren.

Natuurlijk is chocolade op zich al een traktatie – zonder dat je er een glas wijn of ander drankje bij drinkt – maar onder het motto ‘pluk de dag’ kun je chocolade nóg beter laten smaken met een slokje zoet. Er wordt vaak gezegd dat chocolade moeilijk samengaat met wijn, maar dat hangt helemaal van de chocolade af. Hebben we het over een smeuïge warme fondant (oké, lastig misschien) of (helemaal niet lastig) over een delicate wittechocolademousse? Een compacte brownie of een luchtige cake? In algemene zin geldt: hoe dieper de chocoladesmaak, hoe intenser de smaak van het begeleidende drankje moet zijn.

De een houdt van een wijn, bier of likeur die een verfrissend contrast biedt tegenover die rijke smaak, de ander wil liever een wijn die de chocolade nog zoeter en sterker maakt. Klinkt dat ingewikkeld, dan is dit een goede tip. Stel je een doos bonbons voor met allerlei soorten vulling – kersen, sinaasappel, praliné en koffie. Als je de voorkeur geeft aan een bepaalde vulling, dan ben je al een heel eind om het juiste drankje te kiezen. Wij helpen je op weg aan de hand van je favo vulling.

1 Chocolade & sinaasappel
Iedereen die een zwak heeft voor Côte d’Or Orange Noir, weet dat chocolade en sinaasappel het uitstekend met elkaar kunnen vinden. Elke sinaasappellikeur, zoals Grand Marnier of Cointreau, is dus helemaal goed. Misschien denk je dat het moeilijk is om een passende wijn te vinden, maar Spaanse en Zuid-Amerikaanse muskaatwijnen, zoals Estrella Moscatel uit het Spaanse Valencia, hebben echt een vleugje sinaasappel. Ze doen het heel goed bij lichte chocoladedesserts met fruit.

2 Chocolade & champagne
Niets is fijner dan champagne met chocolade, maar een mousserende rosé is budget-wise een beter alternatief. Probeer de Spaanse Copa Sabia Rosado. Deze rosé cava is iets zoeter dan champagne en smaakt daardoor geweldig bij desserts of repen witte of melkchocolade.

3 Chocolade & rode bessen
De combinatie van chocolade en kersen in Schwarzwalderkirschtorte is een klassiek hoogtepuntje. De Belgen hebben kersenbier (kriek) tot een ware kunst verheven. Maar wat dacht je van de combi chocolade en frambozen? Die smaakt fantastisch in chocoladedesserts, bijvoorbeeld in een chocolade-rolcake. Geef er een koud Zeeuws Boerenland Frambozenbiertje bij. 

Een zoete rode wijn om te leren kennen is Maury, gemaakt in Zuid-Frankrijk. Deze staat bekend als vin doux naturel; de wijn is vergelijkbaar met port, maar dan lichter. Neem Maury Mas des Mas. En dan is er natuurlijk nog de port zelf. Kies een ruby port – Kopke Port Fine Ruby voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Superleuk om te schenken in kleine antieke glaasjes bij een dessert van pure chocolade. 

Laatste niet-te-missen drankje? Kersenbrandewijn. Klinkt misschien niet zo heel sexy, maar is oh zo lekker! Laat de fles een uurtje in de vriezer liggen en serveer de likeur in borrelglaasjes. 
Onze favoriete taart met chocolade en kersen: Chocolade pavlova met amarenekersen

Chocolade & noten
Denk je dat je geen drankje met notensmaak kunt vinden? Probeer dan eens een tawny port. Een goede keus is Dow’s Tawny, die heerlijk smaakt bij een notenchocoladetaart. Maar, de beste keus is Frangelico, een Italiaanse hazelnootlikeur in een fles in de vorm van het habijt van een monnik. Met chocolade smaakt deze likeur een beetje als Nutella-met-een-tic!

Chocolade met vijgen & gedroogde vruchten
Gedroogde vruchten zoals vijgen en rozijnen smaken heerlijk met chocolade (wat dacht je van rozijnen in een chocoladejasje?). Drankjes met deze smaken zijn dus goede begeleiders. Ga eens voor een rijke, stroopachtige Pedro Ximénez sherry. Met een warme chocoladebrownie en vanille-ijs is dit écht genieten!

Chocolade met stout
Niet iedereen zal hier warm voor lopen, maar als je houdt van donkerbruine biersoorten, dan zul je aangenaam verrast zijn dat die prima samengaan met chocola. Probeer eens Achelse Kluis Bruin bij een smeltend chocopuddinkje. Een bijzonder biertje dat al sinds 1859 wordt gebrouwen in de Achelse Kluis abdij in Hamont-Achel, België.
Recepttip: Brownies met Guinness

Lees meer: 27 waanzinnige chocoladerecepten

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren





    Kooktips

    Meer Kooktips