13x typisch Spaanse smaken
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

43/2016
25 mei 2016 0 1420
Spanje kent vele bijzondere smaken in de keuken. Denk aan robuuste ingredienten zoals chorizo en manchego en krachtige specerijen als saffraan of gerookte-paprikapoeder. Op deze pagina vind je een selectie uit de Spaanse keuken.

Ansjovis
Ansjovissen zijn kleine zoutwatervisjes die zowel vers als ingelegd verkrijgbaar zijn. Verse filetjes gemarineerd in een mengsel van olijfolie, azijn en kruiden worden boquerones genoemd en worden overal in Spanje als tapas verkocht. Ansjovis uit bik wordt anchoas genoemd. Ze worden met de hand gefileerd en meestal ingelegd in olijf- of zonnebloemolie.

Chorizo
Geen Spaans pittig worstje is zo populair als de chorizo. Je gerecht vlamt direct op als je wat van dit ingredient toevoegt; letterlijk want de rode kleur van het gerookte-paprikapoeder dat in de worst zit, geeft je gerecht een warmrood kleurtje. 
Tip: kijk hier voor 6 recepten met chorizo

Jamón
Spanjaarden nemen hun jamón of ham extreem serieus en de productie is een langdurig en ambachtelijk proces. De beste kwaliteit is de jamón ibérico of pata negra, dat ‘zwarte poot’ betekent. De varkens met zwarte poten waar deze beroemde ham van afkomstig is, scharrelen hun eigen eikels en kruiden bij elkaar en dankzij dit bijzondere dieet krijgt het vlees zijn kenmerkende smaak. De hammen worden in ondergrondse kelders gezouten en gedroogd, en vervolgens geruime tijd opgehangen. Het rijpingsproces neemt tussen de 12 en 36 maanden in beslag.

Manchego
Deze kaas is verkrijgbaar in verschillende varianten, van mild tot krachtig. Serveer deze schapenkaas met honing en wat verse tijm als tapa of met een tomatensalade, chorizo & wat spaanse ham.

Tip van de redactie: 'In deze terracotta-schaal serveer je de lekkerste tapas!'

 

 

Groene olijven
Spaanse olijven zijn er in talloze soorten, waaronder arbequina en hojiblanca, die beide worden gebruikt om enkele van de beste Spaanse olijfolies van te persen. Ze worden ook vaak met stukjes ansjovis en rode paprika gevuld en als tapas geserveerd. Bij de meeste goede supermarkten zijn ze verkrijgbaar in potjes of blikjes.
Tip: maak eens deze olijventapenade.

Paella
De beste paellarijst komt uit Calasparra in Valencia. Paellarijst lijkt qua structuur en gedrag veel op Italiaanse risottorijst, en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het nationale gerecht van Spanje, paella.
Recepttip: zeevruchtenpaella

Paprikapoeder
Uit La Vera in de Centraal-Spaanse Extramadura komt het beste paprikapoeder van Spanje, de pimentón de La Vera. Om het te maken worden verschillende soorten paprika’s gedroogd en op eikenhout gerookt, en vervolgens tot fijn poeder gestampt. Paprikapoeder wordt als smaakmaker gebruikt in tal van gerechten, variërend van chorizo en paella tot soepen en stoofschotels.

Peulvruchten
Kikkererwten of garbanzobonen worden in Spanje op grote schaal als zetmeelproduct gebruikt in soepen en stoofpotten, net als linzen en andere bonensoorten. Ze zijn zeer proteïnerijk.
Tip: bekijk hier onze 13x koken met kikkererwten

Pimientos de piquillo
Deze kleine, donkerrode paprika’s die direct na het oogsten op houtvuur worden geroosterd, vervolgens gepeld, van zaadjes ontdaan en met de hand in blikjes of potten ingemaakt. Je kunt ze vullen met stokvis of kaas en als tapas serveren. Of je snippert ze gewoon over een salade, een paella of een ander rijstgerecht.

Saffraan
Er zijn een aantal ingrediënten die niet mogen ontbreken in de Spaanse keuken en saffraan is er daar zeker een van. Deze kostbare specerij wordt handmatig gewonnen uit krokusbloemen. De gedroogde stampers kennen wij als dé smaakmaker van paella.

Tapas
Wij zijn dol op Spaanse tapas, die heerlijke kleine gerechtjes waar je van blijft eten. Serveer ze met een koud zomers drankje. 
Tip: bekijk hier onze 15 lekkerste tapas-recepten.

Tortas de aceite
Dit zijn dunne, krokante biscuitjes gemaakt met olijfolie. Ze zijn gezonder dan andere traditionele deegwaren en worden vaak op smaak gebracht met amandel en anijs, en bestrooid met gekristalliseerde suiker.

Turron
Op het eerste gezicht lijkt het nougat, maar het is vloeken in de Spaanse kerk als je túrron zo noemt. Het snoep dat ooit werd ontdekt in Valencia kent een harde en zachte variant, beide in de basis gemaakt van amandelen, honing en eiwit. Lekker na het eten, bij een dubbele espresso en Tia Maria.

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren





    Kooktips

    Meer Kooktips