12 wereldberoemde pastasoorten
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

0/0000
21 jul 2015 0 4122
Het uitzoeken van een pastasoort kan een beetje een uitdaging zijn. Want is nu juist spaghetti lekker bij jouw visje, of kun je beter voor penne kiezen? En welke pastasoort neemt je (zelfgemaakte) pastasaus het beste op? Duik in de supermarkt tussen de pasta’s en waan je even in Italië. Wij hebben de 12 beroemdste pastasoorten voor je op een rij gezet. Mamma mia!

1. Spaghetti
De naam komt van spago, wat touw betekent. De lange dunne slierten zijn gemaakt voor kinderen (en verliefde stelletjes) om naar binnen te slurpen. Te combineren met de meeste sauzen. In Rome eten ze spaghetti met cacio e pepe (kaas en peper) of alle vongole (met schelpdieren). De kleine variant, spaghettini, is geschikter voor lichte sauzen.
Onze favoriet: Jamie’s spaghetti vongole

2. Linguine
Platter dan spaghetti; de naam betekent ‘tongetjes’. Deze pasta zou afkomstig zijn uit Genua, waar-ie wordt gecombineerd met pesto.
Onze favoriet: Linguine met salie en paddenstoelen

3. Bucatini
Hol en spaghetti-achtig; lekker met smeuige sauzen die in de buisjes worden gezogen.
Onze favoriet: Bucatini met ansjovis

4. Tagliatelle
Brede lintpasta; ideaal voor het absorberen van de vlezige ragù uit Bologna
Onze favoriet: Tagliatelle met garnalen

5. Pappardelle
nog breder dan tagliatelle; hierbij past een stevige saus. Klassieke combinaties zijn al cinghiale (wild zwijn) uit Emilia-Romagna en alle lepre (met haas) uit Toscane.
Onze favoriet: Pappardelle met doperwten

6. Mafalde
Vergelijkbaar met pappardelle, maar met ribbels die zachte sauzen uitstekend opnemen.

7. Penne
Buisjespasta, schuin afgesneden als een verenpen – vandaar de naam. Geschikt voor  vrijwel alles, behalve lichte, olieachtige sauzen – die doen het sowieso zelden goed met korte pasta.
Onze favoriet: Penne met zalm

8. Rigatoni
Brede, geribbelde buizen die het prima doen met hartige vleesragù’s, in ovengerechten en met veel tomaten. De klassieke saus is pikante arrabbiata.
Onze favoriet: Rigatoni met salsa van tomaten

9. Conchiglie
Diepe schelpvormen die saus perfect opnemen. Jumboschelpen, conchiglioni, zijn populair in het zuiden van Italie, waar ze worden gevuld en in de oven gebakken.

10. Farfalle
Kennen wij als vlinderpasta. Daar komt de naam dan ook vandaan. Het lekkerst met verfijnde of romige sauzen.

11. Fusilli
Spiraalvormige pasta die de saus in de draaiingen opneemt en een geweldige textuur heeft.
Onze favoriet: Fusilli met olijven en tomaten

12. Orechiette
Een klassieker uit Apulië: deze handgerolde ‘oortjes’ worden vaak gegeten met cime di rapa (Italiaanse raapstelen) of erwtjes, die de holten vullen.
Onze favoriet: Orecchiette met tomaten & basilicum 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren





    Kooktips

    Meer Kooktips