Crumble maken met kinderen
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

0/0000
2 jul 2014 9 2516
Een crumble is een heel easy dessert dat voor de kids leuk is om te maken. Je kunt veel soorten fruit gebruiken.

Vanaf april is rabarber in het seizoen: de ideale zoetzure ondergrond voor een havermouttopping. Terwijl een crumble een zoete traktatie is, vormt de vruchtenlaag een prima manier om lastige eters toch wat gezonds binnen te laten krijgen (ook al is een crumble toch een beetje fout!). De warme smaak van gember is een superlekkere bonus. De topping kunnen de kids gewoon met de hand mengen. Serveer met een flinke extra lepel yoghurt of zelfgemaakte custard.

Tips & trucs
Rabarber is eigenlijk een groente, maar smaakt het best als fruit. Omdat er weinig natuurlijke suikers in zitten, smaken de stengels bitter tot ze gekookt en gezoet zijn. Ga je toch voor een hartig combi, snijd dan de stelen in stukjes en kook ze in witte of rode wijn. Serveer met een stukje gebakken vis en aardappeltjes. De rabarber die nu verkrijgbaar is, is meestal in het donker gekweekt om zachte, zoetere stengels te krijgen. Latere oogsten zijn buiten gekweekt en zijn zachter van smaak. Rabarberbladeren zijn giftig en dus niet eetbaar, maar de stengels zijn langer houdbaar als je ze eraan laat zitten tot ze beginnen te verleppen.

Rabarber-gembercrumble

Voor 10 kleine crumbles
- 1 kg rabarber
- geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
- 2 bolletjes stemgember in siroop
- 175 g lichte basterdsuiker
- 125 g boter, gekoeld
- 100 g havermout
- magere yoghurt of zelfgemaakte custard, voor erbij (optioneel)

1. Laat de kinderen – onder toezicht – de rabarberstengels schoonmaken (zoals bleekselderij) en in stukjes van 4 cm snijden. Laat ze de sinaasappelschil raspen en daarna de sinaasappel doorsnijden. Snijd de stemgember fijn.

2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de stukjes rabarber en 100 g suiker in een pan. Laat de kinderen de rasp toevoegen en de sinaasappel erboven uitknijpen, waarbij ze met hun vingers de pitten opvangen.

3. Zet de pan op middelhoog vuur, leg het deksel erop en breng het mengsel aan de kook. Laat zachtjes een paar minuten koken en roer af en toe. Neem dan het deksel eraf en laat nog 5 min. zachtjes koken, of tot de stukjes rabarber zacht worden en de vloeistof iets is ingedikt.

4. Schep het rabarbermengsel voorzichtig in een ovenschaal van 18 x 25 cm en spreid het gelijkmatig uit met de bolle kant van een lepel.

5. Snijd de koude boter in stukjes. Doe in een grote kom en voeg de bloem toe. Laat de kids met schone handen de boter en bloem door elkaar wrijven tot het mengsel kruimelt.

6. De kinderen kunnen nu de havermout toevoegen, met de rest van de suiker en de stemgember. Meng alles goed door elkaar. De kids kunnen de topping met hun handen over het rabarbermengsel strooien; het moet helemaal worden bedekt.

7. Bak de crumble 50 min. in de oven tot de bovenkant goudbruin is en de randjes bubbelen. Geef er yoghurt of zelfgemaakte custard bij.





 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren


  • Reageren

    Verzenden




Kinderen

Meer Kinderen