7 tips om je kids meer groente te laten eten
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

42/2016
16 mrt 2016 0 3252
Kinderen kunnen lastige eters zijn, zeker als het gaat om groente. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat ze hun dagelijkse portie - spelenderwijs - binnen krijgen. 

1 Meng ze erdoor
Een van de eenvoudigste manieren om je kids meer groente te laten eten is ze door hun favoriete saus te mengen of te mixen. Deze pasta met aubergine in tomatensaus is het perfecte voorbeeld van een kindergerecht dat is omgevormd tot een maaltijd boordevol vitaminen. Steviger groentesoorten als wortels, bepaalde groene groenten en aardappels kun je uitstekend verwerken in pannenkoeken, brood en zelfs cake – probeer eens deze zoete aardappelburgers of verrukkelijke choco-framboos tulband.

2 Dippen!
Peulvruchten als bonen en kikkererwten zijn gezond en betaalbaar, ze bevatten veel eiwit en zijn makkelijk te verwerken in een gezinsmaaltijd. Maak eens hummus, limabonenpuree of dips met rode biet waar kids hun brood- of groentestengels, bijvoorbeeld komkommer- of groentestaafjes, in kunnen dippen.

3 Pureren
We geven onze kinderen gepureerde vruchten en groenten als ze nog heel jong zijn. In feite komen ze daarmee vaak voor het eerst in aanraking met voedsel. Als je kinderen iets ouder zijn, kun je zulke purees heel goed verwerken in verschillende gerechten, zoals in Jamie’s pompoen-pecancake. Ook groenten als spinazie en courgette kunnen zo worden gebruikt, en je kunt altijd zoete aardappel toevoegen voor extra smaak.

4 Supersmoothies
Ook smoothies zijn een prima manier om je kleintjes vitaminerijke ingrediënten als boerenkool, spinazie en wortel te geven. Zolang je de groenten maar goed pureert, hebben kinderen niet eens door wat er in de mix verborgen zit. Ga je liever voor een fruitige variant, kies dan eens voor een van deze 4 kleuren smoothies.

5 Serviesplezier
Kinderen hebben zo nu en dan een sterk eigen willetje. Je kunt ze stimuleren door ze zelf te laten kiezen wat ze willen eten en hen zelf laten opscheppen. Een bord met verschillende vakjes werkt heel goed: je kunt je kind drie of vier opties per maaltijd aanbieden. Als je ook nog leuke borden hebt, is dat een mooie bonus!

6 De kracht van keuzes
Een iets andere benadering is je kids enige zeggenschap geven over wat ze op hun bord krijgen. Als ouders de neiging om de maaltijd voor hun kinderen zelf te maken en hen geen keuze te geven. Natuurlijk zijn er grenzen, maar het gaat over de keuze van eigen pizza toppings of het samenstellen van een salade of een kom met pasta. Geef je je kids een keus, dan geef je ze ook op jonge leeftijd al een zekere verantwoordelijkheid.

7 Wees het goede voorbeeld
Ten slotte: het begint altijd bij de ouders: we moeten het goede voorbeeld geven als het gaat om een gezond eetpatroon. Probeer je kinderen er zo veel mogelijk bij te betrekken door ze mee te nemen naar winkels en streekmarkten – geef ze hun eigen mandje dat ze mogen vullen met een selectie verse producten – en doe spelletjes waarbij ze de namen van fruit en groenten leren kennen. Deze uitstapjes duren wat langer (zoals je je wel kunt voorstellen!), maar ze helpen je kids te leren waar het eten vandaan komt – hopelijk zijn ze blijvend van invloed.
 
Door Bettina's KitchenBettina Campolucci-Bordi's blog

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Kinderen

    Meer Kinderen
    WIN: 'De groene keuken'

    Maak kans op een exemplaar van dit nieuwe boek vol veggie en vegan recepten voor elke dag.