Eetweetjes uit de Dikke Van Dale
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

35/2015
4 aug 2015 0 1196
Terwijl de Nederlandse en Belgische keuken overspoeld wordt door allerlei foodtrends, met hippe namen als slow juicing, food pairing en casual dining, is er nog steeds één rots in de branding van onze nationale culinaire geschiedenis: de Dikke Van Dale.

De Dikke Van Dale? Dat is toch geen kookboek? Nee, maar het woordenboek van de Nederlandse taal is wel dé verzameling waarin eeuwenoude Nederlandse en Belgische culinaire tradities beschreven staan. Dat komt doordat oude en soms haast vergeten gastronomische termen vaak nog tientallen jaren voortbestaan. Maar denk ook aan de bijbehorende gerechten, lekkernijen en versnaperingen die allang uit de nationale keuken zijn verdwenen. Dan hebben we het niet over de revival van de balkenbrij, hangop, jan-in-de-zak, knapkoek, roerom en wentelteefjes, die een beetje thuiskok vast en zeker in een handomdraai zelf maakt of dat in menig Hollands kookboek staat.

Nee, dan hebben we het over échte ouderwetse kost: van begijnenrijst tot kardinaalsoep en van bollebuisjes tot nonnenfortjes - het zijn allemaal culinaire termen die nog steeds te vinden zijn in de Dikke Van Dale. Waarmee dat woordenboek in zekere zin ook onze nationale gastronomische schatkamer is die kan dienen als de ultieme inspiratiebron voor de chef met een fijn gevoel voor culinaire historie!

Hieronder een kijkje in de keuken vol oude gerechten waarvan de namen nog steeds in het woordenboek staan:

Arme ridder                      
Gerecht van oud brood geweekt in gesuikerde melk, gewenteld in geklutst ei, met paneermeel gebakken en opgediend met vruchtensaus

Begijnenrijst                    
In melk gekookte rijst met suiker, boter en saffraan

Boendertjes                     
Kleine nieuwe aardappelen, die niet geschild maar afgeboend worden en vervolgens in hun geheel worden gekookt of gebakken

Bollebuisje                      
bolvormig gebakje of poffertje

Dodemansvingers         
Friese duimpjes (een soort koekjes)

Drie-in-de-pan                
Klein, dik pannenkoekje

Evenveeltje                     
Soort van gebakje dat uit meel, melk, suiker en eieren is bereid

Grobbejak                         
Gerecht van grutten met stroop en gebakken spek

Groenmoes                       
Brijachtige soep van karnemelk, waarin gort, worst, verschillende groenten, kervel, aalkruid, het blad van zwarte bessen en rozijnen gekookt zijn
Janhagel                            
Soort van brosse koek, in de vorm van dunne rechthoekige plakjes bedekt met kleine suikerbolletjes (‘hagel’)

Kardinaalsoep                 
Met (rode) kreeftenboter of -puree bereide gebonden soep

Kemelkoek                      
Gebak waarin karwij is gebakken

Kolombijntje                   
Zeer zacht cakeje

Krop-uit-de-zak              
Kropbrood, d.w.z. brood van of althans ten dele met ongebuild meel gebakken

Nonnenfortje                  
Oliebol met jam

Omgekeerde arminiaan              
Gebraden en op een bepaalde wijze bereide baars (of snoek)

Preiprol                             
Prei en aardappelen met azijn door elkaar gekookt

Smoort                               
Gerecht van karnemelk, yoghurt, krenten, rozijnen, suiker en kaneel

Stroaardappelen            
Zeer dunne reepjes rauwe aardappel, in heet vet of reuzel gebakken

Zuurbraad                         
Gebraden ossenvlees uit het zuur
 

Shop Nu: de Dikke van Dale



De nieuwe uitgave van de Dikke Van Dale is tijdelijk te bestellen met korting!
Je betaalt € 149,- in plaats van € 179,-
(aanbieding geldt t/m 18 oktober 2015)
 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren





    Tips

    Meer Tips