10x No Waste tips
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

40/2016
18 feb 2016 0 2306
De westerse wereld verspilt drie keer de hoeveelheid voedsel die nodig is om de hongerigste mensen op aarde te voeden. Op de weg tussen onze boerderijen en supermarkten eindigen tonnen prima eetbaar voedsel op de afvalberg, en statistieken wijzen uit dat een gemiddeld persoon 50 kg eten weggooit, wat gelijk staat aan ongeveer € 150. Dat is zo’n € 2,5 miljard euro door alle Nederlanders samen.
 

En het ergste is, we verspillen op deze manier niet alleen eten, maar ook de bronnen die zijn gebruikt om het te produceren – van het water, de warmte en kunstmest die zijn gebruikt voor het groeiproces, tot de energie die nodig is geweest voor het vervoer.
 
Wij geloven dat het voor het behoud van een verantwoordelijk en duurzaam voedselstelsel van groot belang is dat het weggooien van eten tot een minimum wordt beperkt. Door het afval terug te dringen, blijven er meer voedzame producten over voor mensen die het nodig hebben, en wordt de enorme druk op de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet beperkt.
 
We kunnen hiermee een start maken door om ons heen te vertellen wat de waarde van voedsel is, waar het vandaan komt en hoeveel er nodig is om het te produceren. Er kan van alles worden gedaan om de situatie beter te maken, en dat is niet alleen de taak van de voedselindustrie; iedereen kan hier een rol in spelen. Begin bij jezelf! Wij helpen je alvast op weg met een paar snelle tips:
 
1. Maak een plan
Plan maaltijden voor de hele week, zodat je minder snel te veel zal kopen.

2. Maak een boodschappenlijstje
Kijk in de koelkast, diepvries en kasten voordat je boodschappen gaat doen, zodat je precies weet wat je nog hebt en wat je nodig hebt (of dus juist niet). Schrijf het op, zodat je geen onnodige aankopen doet.

3. Ten minste houdbaar tot en te gebruiken tot
Begrijp wat het verschil is tussen de verschillende houdbaarheidsdata, zodat je geen eten weggooit dat nog eetbaar is. Klik hier voor meer info.

4. Niets mis met vreemd gevormde groenten en fruit
Ze bevatten evenveel voedingsstoffen en smaken net zo lekker als perfect gevormde ingrediënten, ook al zijn ze een beetje lelijk.

5. Wees ruimdenkend
Denk beter na over hoe je voedsel koopt en eet – probeer de minder gangbare delen van vlees of koop duurzame hele vis. Gebruik de overgebleven botten of graten en kop om een heerlijke bouillon van te maken.

6. Ga op zoek naar henneneieren
De kleine eieren van jonge hennen zijn niet groot genoeg om aan de criteria van supermarkten te voldoen en worden daarom vaak weggegooid. In feite zijn dit de beste eieren die er zijn, dus ga ernaar op zoek op websites, zoals boerderijparadijs.nl

7. Controleer je koelkast en diepvries
Zorg ervoor dat de koelkast en diepvries op de juiste temperatuur staan, dan blijft je eten langer goed.

8. Meet porties voor je gaat koken
Weeg voedsel als rijst, pasta en groenten af, zodat je niet te veel kookt en vervolgens een deel weggooit.

9. Doe iets met kliekjes
Stop kliekjes in porties in diepvrieszakken, plak er een etiket met de inhoud en datum op en leg ze in de diepvries, klaar voor een snelle doordeweekse maaltijd.

10 Bespaar met Jamie
Lees Jamies boek ‘Bespaar met Jamie’ voor nog veel meer ideeën om verstandig inkopen te doen, slim te koken en minder te verspillen. Klik hier voor een aantal van de recepten.
 
Jamie Oliver bekijkt ook hoe hij voedselverspilling tot een minimum kunnen beperken in zijn restaurants en winkels. Jamie: ‘We hebben al een aantal maatregelen getroffen met onze leveranciers. Zo krijgen de varkens waarvan we het vlees gebruiken in onze restaurants 90 % gerecycled voer te eten. We koken alleen met duurzame eieren die niet groot genoeg zijn om aan de supermarktregels te voldoen, en we letten we erop dat we niet meer koken dan we kunnen verkopen. Mochten we ingrediënten overhouden, dan worden die zoveel mogelijk hergebruikt. Het terugdringen van voedselverspilling is iets wat we zelf moeten doen, en net als met de meeste dingen in het leven, denken we dat voorkomen beter is dan genezen. Lees meer op jamieoliver.com

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Tips

    Meer Tips
    WIN: 'De groene keuken'

    Maak kans op een exemplaar van dit nieuwe boek vol veggie en vegan recepten voor elke dag.