10x koken uit je voorraadkast
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

42/2016
7 apr 2016 0 2526
Koken met wat je in huis is makkelijk met een uitpuilende koelkast. Maar wat als je echt niets in huis hebt? Werp dan eens een blik in je voorraad kast en ga creatief koken met je laatste uien en dat ene blik witte bonen. Op deze pagina vindt je een overzicht van ingrediënten waar je altijd op kunt bouwen.

Bloem            
Heb je bloem? Fantastisch! Maak eens  tortilla’s, pannenkoeken of zelfs pasta. Basisrecept pasta voor 1 persoon:  100 gram bloem 1 ei, snufje zout en een scheutje olijfolie. Bestrooi de ondergrond goed, stevig kneden, dun uitrollen en reepjes van snijden. Deze droog je vervolgens op een schone en droge theedoek en klaar ben je. Jamie Oliver heeft zijn eigen pastarecept.

Ei 
Een enkel ei is een geschenk voor iedereen die weinig in huis heeft. Deze, heerlijke proteïnen bom kun je simpelweg koken, bakken of pocheren. Ook kan het de basis vormen voor een 1 persoonsomelet, pannenkoek of fritatta.  25 eiergerechten!

Olijfolie  
Je kookavontuur valt of staat met een fles goede olijfolie. Eentje met nog een bodempje erin is als water in je gastronomische woestijn. Het maakt het bakken van die paar ingrediënten die je hebt zoveel makkelijker. En stelt je zelfs in staat om iets te marineren of om een salade aan te maken. 

Uien              
De uitzondering bevestigd de regel: eet elke dag voldoende groenten. De ui is echter een uitzonderlijke groente en een heerlijke smaakgever. Fruit hem in wat olie als basis voor je saus, maak er soep van of eet hem gesneden, rauw in een salade.

Bouillonblokjes 
Voor de kritische koks onder ons zijn bouillonblokjes het werk van de duivel, een goede runderbouillon trek je natuurlijk zelf. Voor de guerrilla-kok is een bouillonblokje van groot belang, dus kook af die pasta, breng op smaak die soep of saus met dit kleine wonderblokje.

Bacon                   
Een paar plakken bacon of blokjes spek zijn mooi meegenomen als je weinig in huis hebt. Het kan de eerdergenoemde pannenkoek of pasta naar een heel nieuwe dimensie brengen. Ook lekker om een bonenschotel te maken met ui en krokant uitgebakken spek, vergeet het vet niet, vloeibaar goud!

Bonen 
Popeye heeft zijn blik spinazie maar dat blik bonen, die nog achter op je plank staat, is jouw redder in nood. Deze geconserveerde peulvruchten bevatten alles wat je nodig hebt. Het enige wat jij hoeft te doen is er een leuke twist aan geven, bonen in een rode saus met olijven en ansjovis bijvoorbeeld.
      
Ansjovis 
Een blikje gevuld met deze wondervisjes heeft vrijwel iedereen in huis. Het is zo’n item dat gerust anderhalf jaar in de vergetelheid kan raken en dan duikt ie opeens op. Juist als jij verlegen zit om deze zilte rakkers, gaan zij je geïmproviseerde maaltijd van de nodige spanning en smaak voorzien.  Check dit simpele recept met ansjovis en gnocchi.
 
Olijven 
Groen of zwart, in blik of pot, deze kleine vrucht is groots in smaak en zit boordevol met vitamine en mineralen. Het is die welkome aanvulling op je zelfgemaakte pasta, fritatta et. Samen met de ansjovis staan ze garant voor die mediterrane  touch. Bekijk dit simpele recept met olijf en chorizo.

Tomatenpuree
Dit stuk zou niet compleet zijn zonder tomatenpuree, je weet wel die schattige kleine blikjes waaraan je dikwijls snijd als je ze open wilt maken. Bak het goed mee met de ui, zodat de zure smaak eraf gaat en de saus los komt, voeg een beetje water toe en voila: je saus is klaar.

Voor meer low-budget recepten verwijs ik je graag door naar: 20x low-budget recepten

Wil je minder verspillen en meer hergebruiken kijk dan naar: 10x no waste tips

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Tips

    Meer Tips