Pijlinktvissalade met cavolo nero

Bereiden

Niet zo lang geleden was cavolo nero buiten Italië onbekend, maar gelukkig kom je deze koolsoort nu steeds vaker tegen, soms zelfs bij de betere supermarkt. Cavolo nero lijkt nog het meest op savooiekool, en dankt zijn naam aan de donkergroene, bijna zwarte kleur. Het heeft een diepe smaak en is heerlijk gewoon gestoomd en geserveerd met boter, zeezout en versgemalen zwarte peper.

1 Haal de bladeren van de cavolo nero door de steel tussen je duim en wijsvinger vast te houden en de duim en wijsvinger van je andere hand langs de steel omlaag te halen. Ze laten gemakkelijk los. Blancheer de bladeren 2 minuten in gezouten water en leg ze dan even in ijswater om het kookproces te stoppen. Laat ze uitlekken en hak ze grof.

2 Was de pijlinktvis en trek de tentakels van binnen uit het lijf los. Verwijder de ingewanden, de pen (een soort plastic schild, het inwendige skelet van het dier) en het inktzakje. Snijd het bekachtige gedeelte van de kop vlak boven de tentakels af. Verwijder het vlies van het lijf en snijd de vleugels af. Snijd het lijf in ringen van 1½-2 cm, de vleugels in reepjes van 1½-2 cm en de tentakels in stukjes van 8 cm.

3 Schenk 3 eetlepels olijfolie in een heel hete koekenpan, leg de inktvis erin, voeg wat zout en peper toe samen met de gehakte knoflook, de chilipeper, de gehakte tomaten, de cavolo nero en de kikkererwten. Schenk er een scheut witte wijn bij en verhit alles 1-2 minuten op hoog vuur. Zet het vuur uit als de kool gaat slinken en de wijn vrijwel verdampt is. Proef, voeg indien nodig nog zout en peper toe en serveer.

Dit recept is afkomstig uit het boek Polpo, dat in 2013 bekroond is met Kookboek van het Jaar.
Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje
14 5824
(0)00.0Geef je mening!

Beoordeel dit product

Shop tip

WIN: 'De groene keuken'

Maak kans op een exemplaar van dit nieuwe boek vol veggie en vegan recepten voor elke dag.