Tortellini primavera

Bereiden

In het noorden van Italië, name in Milaan en Bologna, worden veel prachtige, heldere groentesoepen met kleine tortellini gemaakt. Dit is Jamie Olivers favoriete versie met heerlijke zoete voorjaarserwtjes, malse stukjes kip en een klein beetje pittige taleggio. Zoals Jamie's goede vriend Gennaro Contaldo het zo mooi uitdrukt: dit zijn kleine pakketjes lenteliefde.

1 Verhit de oven tot 200 °C. Leg de kippenbotten in een braadslee, strooi er peper en zout op, sprenkel er olijfolie over, hussel ze door elkaar en zet ze 1 uur in de oven. Doe de botten vervolgens in een grote braadpan, giet een beetje water in de braadslee, schraap het aanbaksel van de bodem los en giet het vocht met 4 liter koud water bij de botten. Doe er de kippenbouten en de bol knoflook bij.

2 Snijd de wortels en stengels bleekselderij doormidden, doe ze in de pan, breng de bouillon aan de kook en laat hem 1 uur en 30 minuten op heel laag vuur pruttelen – je hebt bouillon nodig voor 6 porties, dus voeg zo nodig nog wat extra water toe.

3 Schep de kippenbouten op een plank, pluk er het vlees en vel af en doe de botten terug in de pan bouillon. Schep er vervolgens de bol knoflook uit en knijp de helft van de tenen uit hun jasje Hak het vel van de kip heel fijn en snijd het vlees, een stukje wortel en de taleggio in grove stukjes.

4 Rasp de Parmezaanse kaas en de citroenschil, en meng alles met de uitgeknepen tenen knoflook tot een heerlijke vulling. 

5 Nu is het tijd om je tortellini in elkaar te zetten. Volg de instructies voor het pastadeeg hier, rol het deeg uit tot een dikte van 1 mm, steek er met een deegsteker van 7 cm rondjes uit en maak de tortellini zoals je hier kunt zien op deze foto’s. Ik werk altijd met een kwart van het deeg per keer om de boel beter onder controle te houden.

6 Schep telkens een balletje ter grootte van een knikker op een rond velletje deeg, plak de randjes met behulp van een vochtig kwastje tegen elkaar aan en druk er zo veel mogelijk lucht uit – als het goed is haal je er ongeveer 60 tortellini uit. Leg ze op een met bloem bestoven plaat.

7 Dop de erwten, zet ze even opzij en laat de peulen 5 minuten met de bouillon meekoken voor extra smaak. Giet de inhoud van de pan door een zeef in een andere pan zodat je een zalige, intense, heldere bouillon overhoudt.

8 Proef een hapje en maak hem perfect op smaak af. Kook de tortellini 3 minuten heel voorzichtig in gezouten kokend water en laat de erwten de laatste minuut meekoken. Laat alles uitlekken en doe bij de bouillon.

9 Zet de pan op tafel, schep de soep in warme kommen, strooi er wat venkelloof en kleine basilicumblaadjes over, en maak het gerecht af met een paar drupjes goede extra vierge olijfolie.


Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje
17 2842

Shop tip