In dit gerecht serveer je tomaat op tomaat met een tomatendressing. En hoewel dat heel grappig klinkt, is het ook nog eens heel erg lekker. Need to say more?
1 Voor de dressing: verwarm de oven voor op 190 ºC. Leg alle tomaten en de knoflook op een bakplaat. Rooster 15 minuten, of tot ze zacht zijn. Doe de tomaten in de blender, knijp de knoflookteen uit zijn schilletje en voeg het vruchtvlees toe; pureer alles glad. Voeg een scheut olijfolie toe, zout en peper, mix even en proef of er nog zout of peper bij moet. Houd zolang apart.
2 Doe de kerstomaten in een kom en schep er de olijfolie, chilipeper, reepjes basilicum en een snufje zout door.
3 Leg de halloumi op een werkvlak en maal er zwarte peper over. Zet een grote pan op middelhoog vuur. Leg de plakjes er in een enkele laag in, zodat ze elkaar raken – je krijgt zo het effect van een kleedje met gaten. Bak 4–5 minuten, tot ze goudbruin zijn en aan elkaar smelten; keer voorzichtig met behulp van een spatel. Als je ‘kleedje’ breekt, geeft dat niks, de plakjes smelten wel weer aan elkaar. De bedoeling is dat je een ‘bord’ van halloumi maakt. Als de plak aan beide kanten goudbruin is, schuif je hem op een platte schaal.
4 Leg de plakjes vleestomaat op de halloumi, schep de kerstomaatjes erop en bestrooi met de hele basilicumblaadjes. Zet op tafel en schep de dressing erover. Tip Als je dressing over hebt, kun je die in de koelkast bewaren en gebruiken als basis voor pasta- of pizzasaus.
Per portie: 297 kcal, 23,9 g vet (11,4 g verzadigd), 13,8 g eiwit, 5,9 g koolhydraten, 5,6 g suikers
4 personen
• 600 g kerstomaten, in stukjes
• extra vergine olijfolie
• 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
• ½ bosje basilicum, grote blaadjes in reepjes, kleine blaadjes heel
• 250 g halloumi, in plakjes van 2 mm dik
• 1 grote vleestomaat, in dunne plakjes
Dressing van geroosterde tomaat & knoflook
• 2 gele tomaten
• 2 oranje tomaten
• 1 teen knoflook
• extra vergine olijfolie
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.