Tarte tatin met peer & amandelen

Bereiden

In deze tarte tatin zijn niet appels, maar peren de ster. De amaretto en amandelen geven deze taart een feestelijke touch.

1 Verhit de oven tot 200 °C. Schil de peren, snijd ze in helften en kwarten, en verwijder de steeltjes en harde stukjes klokhuis. Besprenkel ze in een ondiepe kom
met de amaretto en zet ze even opzij.

2 Zet een ovenbestendige koekenpan met antiaanbaklaag van 26 cm doorsnede op matig-laag vuur en strooi er de suiker in een gelijkmatig laagje in. Snijd de boter in klontjes, strooi deze erbij en laat ze zonder te roeren smelten – kantel de pan alleen voorzichtig om ze te mengen. Laat het mengsel ruim 5 minuten op het vuur staan.

3 Splits het vanillestokje, schraap er het merg uit en doe zowel het stokje als het merg met de laurierblaadjes in de pan. Schil er met een dunschiller de schil van een halve sinaasappel bij. Leg de stukjes peer voorzichtig naast elkaar in de pan zonder de karamel aan te raken, strooi er de geschaafde amandelen over, draai het vuur matig-hoog en laat de peren 5-6 minuten bakken, of tot ze zacht zijn – het sap moet ook een beetje inkoken zodat je een dikke karamel overhoudt.

4 Rol het deeg intussen op een met bloem bestoven werkvlak uit tot het ongeveer 1 cm dik en rondom 3 cm groter dan de doorsnede van de pan is. Leg het uitgerolde deeg heel voorzichtig over de peren en stop het rondom goed in.

5 Zet de taart 20-25 minuten in de oven, of tot het deeg opgeblazen en goudbruin is en er donkere, gekaramelliseerde randjes op zitten. (Maak je geen zorgen als ze erg donker zijn – dat is prima.) 

6 Haal de taart wanneer de tijd erop zit heel voorzichtig uit de oven – houd er rekening mee dat het handvat van de pan ook gloeiend heet is. Leg een grote plank, schaal of bord omgekeerd op de pan, leg er een paar theedoeken overheen en keer de pan in een vloeiende beweging om – als je te lang wacht is de kans groot dat de taart blijft plakken, dus doe het wanneer hij nog heet is.

7 Sprenkel het sap dat eruit druipt over de taart en serveer hem met een scheutje slagroom, een bolletje ijs of een paar lepels vla.


Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje