Taboulesalade

Taboulesalade

In het kookboek ‘De kracht van kruiden’ deelt chef-kok Peter Lute zijn liefde voor verse kruiden en specerijen, die hij het allerliefst rechtstreeks vanuit de natuur op het bord legt. Probeer het zelf met dit recept!

Bereiding

Voor dit recept heb je een kleine gasbrander nodig. Heb je die niet, dan kun je de grapefruit ook bakken in een koekenpan ‒ doe dit wel voorzichtig, anders bak je het fruit kapot.

1. Wrijf met een teen knoflook langs de wand van een kom. Doe de kruiden, gekookte bulgur, de rasp en het sap van de citroen plus de feta erin. Voeg als laatste nog wat olijfolie toe naar
smaak en schep om ‒ gebruik geen zout, dit maakt de salade zacht.

2. Leg de partjes grapefruit op een bakplaat, schroei ze rondom met een gasbrandertje en bestrooi ze met wat zoutvlokken. Doe de salade in een schaal of verdeel het over diepe borden en leg de grapefruit erop. 

Tip: zwitserse munt heeft een frisse smaak en een heerlijke citroengeur. Soms liggen er bosjes van bij de groenteboer, maar heeft-ie ze niet, dan kun je ook ‘gewone’ munt of een
van de vele andere soorten gebruiken:

5 kruidenpaspoortjes: 
Krulpeterselie is een echte krachtpatser! Hij zit boordevol vitaminen en mineralen. In het MiddenOosten wordt platte peterselie, het lekkere broertje van de krulpeterselie, zelfs gebruikt als basis voor salades! En qua smaak? Daar bestaat geen twijfel over: het is een allemansvriend.

Dille is familie van venkel, peterselie en karwij. Toch heeft het kruid een heel eigen smaak ‒ een beetje scherp en licht anijsachtig ‒ die perfect past bij aardappels, sauzen en schaal- en schelpdieren. Kun je dille krijgen met de gele bloemetjes er nog aan, koop ze dan: ze zijn een feestje voor het oog én de tong! 

Laurier is niet alleen fijn bij keelpijn (denk maar aan die verslavende dropjes), kiespijn en griep, maar ook, of misschien wel vooral, bij stevige, stoere wildgerechten. Hij brengt als geen ander smaken samen en is daardoor een favoriet in stoofpot en soep.

Dragon is zo’n kruid waarvan je de smaak uit duizenden herkent, maar waarvan ook alweer… Hij smaakt een beetje naar anijs en is een sleutelingrediënt in de Franse keuken; gebruik hem voor bearnaisesaus, vinaigrettes en mosterd, maar ook in soep of bij kip! 

Munt geeft een frisse twist aan gerechten met lamsvlees, artisjok, tomaat en taboulé. En wie ‘gewone’ munt niet spannend genoeg vindt, kan kiezen uit talloze andere soorten, zoals bananen- en gembermunt of de Zwitserse variant.

Dit recept komt uit het boek ‘De kracht van Kruiden’ van Peter Lute (€29,99, Carrera Culinair).

 

Voor 4 personen:

  • 1 teen knoflook, gepeld
  • blaadjes van 1 bos platte peterselie
  • fijngehakt blaadjes van 1 bos munt (het liefst Zwitserse, zie tip), fijngehakt
  • 300 gram bulgur, gekookt
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 50 g feta, verkruimeld
  • extra vergine olijfolie, naar smaak
  • 2 rode grapefruits, gepeld,
  • vruchtvlees in parten
  • zoutvlokken

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief