Shakshuka met verse kruiden

Bereiden

‘Dit bijzonder smaakvolle gerecht schijnt oorspronkelijk uit Tunesië te komen, maar kent inmiddels allerlei varianten in meerdere landen,'vertelt Jamie magazine's hoofdredacteur Suzanne Pronk. 'Het is een van mijn favoriete ontbijt-, brunch- én lunchgerechten, waarbij ik er steeds weer een andere draai aan geef. Lekkere tomaten vormen de basis, en daarnaast kun je variëren met kruiden en andere groenten zoals ui, paprika of spinazie. Yotam Ottolenghi’s versies vind je in zijn kookboeken ‘Plenty’ en ‘Jerusalem’.’

1 Snijd de tomaatjes doormidden (of in vieren als ze wat groter zijn). Verwarm een flinke scheut olijfolie in een shakshuka- of koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de tomaten een paar minuten al roerend aan.

2 Zet het vuur lager en voeg de saffraan toe. Maal de overige specerijen grof in een vijzel, voeg 2 eetlepels van het mengsel toe aan de tomaten en roer goed door. Voeg dan de knoflook, snuf suiker, wat zout en een scheut water toe.

3 Laat de tomaten 10-15 minuten zachtjes koken in het vocht zodat de smaken goed kunnen intrekken. Voeg wat extra water toe als het geheel te droog wordt. Het moet vochtig genoeg zijn om de eieren in te pocheren. Proef en voeg eventueel een snuf extra zout of nog wat van het specerijenmengsel toe.

4 Verwijder dan de plakjes knoflook en breek vier eieren in het tomatenspecerijenmengsel. Zet het vuur laag en laat de eieren langzaam gaar worden in de saus. Plaats eventueel het deksel op de pan, zo gaart de bovenkant sneller mee.

5 Zet het vuur vlak voordat de eieren helemaal gaar zijn uit, strooi de verse koriander erover en laat nog heel even nagaren in de pan. Serveer met getoast zuurdesembrood.


Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje
65 10105

Shop tip