Runderbouillon

Bereiden

Sauzen, soepen, stoofgerechten: een goede basisbouillon is het halve werk. Daarvoor ga je aan de slag met groente, botten, schenkel of poulet. Door de ingrediënten langzaam te koken met water, kruiden en soms wijn ontstaat een krachtige vloeistof die smaakvol en gezond is. De Franse keuken kent twee belangrijke soorten bouillon, blanke en bruine, die de basis zijn voor de klassieke sauzen. Een Chinese ‘meesterbouillon’ wordt keer op keer gebruikt en aangevuld – soms wel honderd jaar lang. Hier volgt een recept voor een basis-runderbouillon. Als je die goed kunt maken, kun je bij stap 3 extra smaken toevoegen. Met bouillonblokjes is niets mis, maar er gaat niets boven zelfgemaakt – probeer het gewoon!

1 Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel botten en groenten over een braadslee. Rooster alles 30 minuten, tot de botten bruin kleuren – laat ze niet verbranden.

2 Doe alles in een pan en giet er koud water bij tot alles onderstaat. Voeg bouquet garni en peperkorrels toe.

3 Nu kun je extra ingrediënten toevoegen, zoals paddenstoelen of tomaten. Voor een Aziatische smaak gebruik je een kaneelstokje, een gekneusde stengel citroengras, een steranijs, 3 kruidnagels, 1 tl korianderzaad en gemberwortel.

4 Laat de bouillon 2 uur zacht koken. Schep af en toe het schuim eraf.

5 Proef de bouillon. Als de smaak niet meer verandert, is hij klaar. Breng op smaak met zout en peper. Haal van het vuur en laat iets afkoelen. Giet de bouillon door een fijne zeef in bakken. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik in koelkast of vriezer. Als je meer dan 500 g botten hebt of geen liters bouillon wilt, kun je hem concentreren tot een ‘demi-glace’. Laat de bouillon voor de helft inkoken, zeef ‘em, laat afkoelen en giet in ijsblokjesvormen. Gebruik de blokjes dan in jus, of sauzen.

Tip Je kunt stukken runderbot kopen bij de slager of overgebleven botten gebruiken. Als je ze wilt invriezen, haal je eerst het vlees van de botten. Gebruik ingevroren botten binnen twee maanden.

Tip Je kunt allerlei groenten aan bouillon toevoegen, maar vermijd sterke smaken (kool) of ingrediënten die de bouillon troebel maken (zoals aardappels)

Per 100 ml 125 g kcal, 3,9 g vet (1,5 g verzadigd), 7,2 g eiwit, 12,8 g koolh., 8 g suikers


Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje
33 9117

Shop tip