Rosbief met aardappeltjes

Rosbief met aardappeltjes

Een perfecte rosbief maken, klinkt misschien als een moeilijk opgave – zeker omdat je hem vanbinnen mooi rosé wilt –, maar met dit recept moet het je zeker lukken. En het allerfijnst: hij is al in 30 minuten klaar! Perfect voor een kerstdiner of als je wilt uitpakken voor een diner met vrienden en familie. 

Bereiding



1. Om te beginnen Zet alle ingrediënten en andere spullen klaar. Breng een volle ketel water aan de kook. Verhit de oven tot 220 ºC (gasovenstand 7) en zet er een ondiepe bakvorm voor taartjes in. Zet 1 grote steelpan en 2 grote koekenpannen op matig vuur. Zet de schijf voor dunne plakjes in de keuken­machine.

2. Aardappeltjes: was de aardappelen maar schil ze niet. Hak ze in stukjes van 2 centimeter en doe ze in een van de grote koekenpannen. Giet er zo veel kokend water bij dat ze net onderstaan, doe er een snufje zout bij en leg een deksel op de pan. Draai het vuur hoog en laat de aardappeltjes 8 minuten koken tot ze net gaar zijn. Breng opnieuw een volle ketel water aan de kook.

3. Rosbief: pluk de blaadjes rozemarijn, salie en tijm en hak ze fijn. Draai het vuur onder de lege koekenpan hoog. Hussel de kruiden met een flinke snuf zout en peper door elkaar en  strooi ze op een grote snijplank. Snijd de rosbief in de lengte doormidden en rol beide stukken heen weer door het kruidenmengsel op de plank zodat er rondom een laagje op zit. Leg de stukken vlees met een paar flinke scheuten olijfolie in de hete, lege koekenpan en keer ze elke minuut om terwijl je met de rest van de gerechten verdergaat. Vergeet niet om ook
de uiteinden van het vlees dicht te schroeien.

4. Worteltjes: doe de worteltjes in de steelpan en giet er zo veel kokend water bij dat ze net onderstaan. Doe er de tijm, de laurierblaadjes, een flinke snuf zout, een scheutje olijfolie en de suiker bij. Leg de deksel op de pan en kook de worteltjes gaar. 

5. Yorkies: doe de bloem met de melk, het ei en een snufje zout in de blender. Meng ze door elkaar, haal de bakvorm uit de oven e n doe de deur van de oven weer vlug dicht. Sprenkel eerst in één beweging een beetje olijfolie in elk van de vormpjes, en doe vervolgens hetzelfde met het beslag tot elk vormpje halfvol zit (als je beslag overhoudt, kun je dat gebruiken om er de volgende dag pannenkoeken van te bakken). Zet de yorkies boven in de hete oven, doe de deur dicht en doe hem pas na 14 minuten weer open, als ze mooi goudbruin en gerezen zijn.

6. Aardappeltjes: controleer of de aardappeltjes gaar zijn, laat ze uitlekken en doe ze daarna weer terug in de koekenpan. Laat ze op hoog vuur staan en sprenkel er een beetje olijfolie over. Doe er een snufje zout en peper bij, schil er met een dunschiller reepjes citroenschil over en leg de tijm of rozemarijn in de pan. Halveer de bol knoflook in de breedte, druk beide helften met de platte kant van een mes plat en doe ze ook bij de aardappeltjes in de pan. Hussel alles door elkaar en druk alles een beetje plat met een aardappelstamper. Hussel de aardappeltjes elke 3 minuten door elkaar tot ze mooi goudbruin en lekker krokant zijn.

7. Jus: draai het vuur onder de pan vlees iets lager. Pel een hele rode ui en snijd hem fijn in de keukenmachine. Doe de helft van de uitjes met een scheutje olijfolie bij het vlees in de pan en de andere helft in een slakom. Spoel de champignons in een vergiet af, snijd ze in de keukenmachine in plakjes en doe ze ook bij het vlees in de pan. Roer alles door elkaar, laat vijf minuten bakken en vergeet niet het vlees regelmatig om te keren.

8. Waterkerssalade: doe de rodewijnazijn, de tafelsuiker en een flinke snuf zout en peper bij de uitjes in de kom. Wrijf ze met één hand door elkaar. Schep er 4 eetlepels extra vierge olijfolie bij. Keer de waterkers boven de kom om en zet hem op tafel, maar maak de blaadjes pas vlak voor het eten aan.

9. Jus: leg de stukken vlees op een bord. Sprenkel er een beetje olijfolie over en dek ze af met een stuk aluminiumfolie. Roer de bloem door het braadvocht in de pan. Giet er de rode wijn bij en draai het vuur hoog. Laat de wijn bijna volledig inkoken, roer er de kippenbouillon door en laat de saus zachtjes pruttelen tot hij een dikke, glanzende consistentie heeft.

10. Serveren: laat de worteltjes uitlekken, doe ze terug in de pan, hussel er een klontje boter door en zet ze op tafel. Schep de aardappeltjes op een schaal. Smeer 2 eetlepels mierikswortelcrème en 1 theelepel Engelse mosterd op een ander bord. Snijd het vlees nu vlug met lange halen in ongeveer 1 centimeter dikke plakjes. Strooi er vanaf een behoorlijke hoogte wat zout en peper op en leg de plakjes vlees vervolgens op de mierikswortelcrème en mosterd. Schenk het vleessap van de snijplank bij de jus en schenk de jus vervolgens in een schenkkan. Hussel de salade even vlug door elkaar, haal de yorkies uit de oven en zet ze met een fles rode wijn op tafel. Eet smakelijk!

Dit recept komt het boek ‘Jamie in 30 minuten’ van Jamie Oliver (€29,99, Kosmos Uitgevers).
 

Voor 4 personen, 30 minuten:



Yorkies:

  • iets minder dan 1 mok bloem
  • 1 mok melk
  • 1 ei


Algemeen:

  • olijfolie
  • extra vierge olijfolie
  • zeezout & zwarte peper


Rosbief:

  • 8 takjes verse rozemarijn, 8 takjes
  • salie en 8 takjes tijm
  • een rosbief van 700 g


Waterkerssalade:

  • ½ rode ui
  • 2 eetlepels rodewijnazijn
  • 1 eetlepel lichtbruine, fijne tafelsuiker
  • 100 g gewassen waterkers


Worteltjes:

  • 500 g kleine worteltjes
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 volle eetlepel fijne tafelsuiker
  • een klontje boter


Jus:

  • ½ rode ui
  • 12 kleine champignons
  • 1 volle eetlepel bloem
  • 1 klein wijnglas rode wijn
  • 3 dl biologische kippenbouillon


Aardappeltjes:

  • 500 g rode aardappelen
  • 1 citroen
  • 4 takjes verse tijm of rozemarijn
  • 1 bol knoflook


Voor erbij:

  • mierikswortelcrème
  • Engelse mosterd
  • een fles rode wijn


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief