Regenboogpastei met groente

Regenboogpastei met groente

Het kost wat tijd en liefde om deze pastei te maken, maar je kunt er mee voor de dag komen. Het kruidige deeg omhult de smakelijke lagen wintergroenten en de brokkelkaas maakt er één geheel van. Wil je ‘m veganistisch? Gebruik dan margarine in plaats van boter en laat de kaas weg. Voor het deeg wordt bakpoeder gebruikt, dus een ei is niet nodig.

Ingredienten

1. Maak eerst het deeg. Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout boven een kom en voeg de tijm toe. Wrijf de boter door de droge ingrediënten tot het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg het water toe en kneed er snel deeg van. Je kunt ook de keukenmachine gebruiken om de substantie van broodkruim te krijgen. Dan het water er kort door mixen. Wikkel het deeg in plasticfolie, bewaar in de koelkast, terwijl je met de groente begint.

2. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Verhit de boter of olie in een pan, voeg prei en tijm toe en laat ze 20 minuten op laag vuur koken, tot ze zoet en zacht zijn. Zet apart. Doe nog wat olie in de pan, voeg de bladgroente toe en bak enkele minuten op laag vuur tot ze slinken. Voeg zout, peper, citroenrasp en chilipeper toe. Zet apart.

3. Bak de zoete aardappels in de oven in 60-75 minuten zacht. Doe ondertussen de blokjes rode biet in een braadslee, besprenkel met wat olijfolie en wijnazijn; voeg de marjolein plus zout en peper toe. Dek af met aluminiumfolie en bak de rode biet samen met de zoete aardappel 1 uur in de oven; verwijder de folie de laatste 15 minuten. Doe de pastinaken in een ovenschaal met de salie, het sinaasappelraspsel en -sap, de honing en een beetje olijfolie; schep door elkaar en dek af met aluminiumfolie. Bak de pastinaakrepen tegelijk met de andere groenten gedurende 45 minuten; verwijder de folie de laatste 5–10 minuten, zodat ze mooi goudbruin worden. Als alle groenten klaar zijn, zet je de oven op 180 ºC.

4. Wacht tot de aardappels genoeg zijn afgekoeld en schep het vruchtvlees eruit; vermeng met een klontje boter of 1 wat olijfolie en rasp er flink wat nootmuskaat door. Voeg zo nodig nog zout en peper toe aan de groenten.

5. Haal het deeg uit de koelkast en laat het 10 minuten rusten. Rol uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van zo’n 2 mm dik. Bekleed hiermee een springvorm (ø 20 cm); laat een teveel over de rand hangen.

6. Maak nu de lagen voor de pastei. Begin met de prei, dan een laagje geraspte kaas, dan de bietjes, dan de bladgroente, nog een laagje kaas, dan de pastinaak, en tot slot de zoete-aardappelpuree.

7. Vouw tot slot het deeg over de puree, met kleine plooien en krullen. Het deeg zal niet de hele bovenkant bedekken: je wilt hier en daar nog wat levendig oranje zien. Bestrijk met het geklopte ei of wat sojamelk.

8. Bak de pastei 35–40 minuten onder in de oven, tot-ie goudbruin is. Laat 15–20 minuten afkoelen. Verwijder de springvorm en zet de pastei midden op de tafel. Serveer met veel jus.

Per punt (10) 655 kcal, 26,5 g vet (14,8 g verzadigd), 17,2 g eiwit, 80,6 g koolhydraten, 18,4 g suikers.

Recept: Anna Jones; Fotografie: Jonathan Gregson 

8–10 personen

  • 25 g boter, plus een klontje, of 25 ml olijfolie
  • 2 preien, gesneden
  • 3 takjes tijm
  • 2 kropjes winterbladgroente, gescheurd
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 1 rode chilipeper, fijngesneden
  • 3 zoete aardappels
  • 5 rode bieten, geschild en in blokjes
  • olijfolie
  • scheut rode wijnazijn
  • 2 takjes marjolein of oregano
  • 6 pastinaken, in reepjes
  • blaadjes van enkele takjes salie
  • geraspte schil en sap van ½ sinaasappel
  • 1 el honing
  • 1 hele muskaatnoot
  • 250 g vegetarische lancashire
  • 1 ei, geklopt, of sojamelk,
  • jus, voor erbij

Deeg

  • 600 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 tl zeezout
  • blaadjes van 4 takjes tijm, zeer fijn gehakt
  • 150 g boter of margarine, in blokjes
  • 150 ml ijskoud water

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief