Perfect pizzadeeg

Bereiden

Dit is het basispizzadeeg van Jamie Oliver. Het recept bevat meer water, waar de bodem nóg beter van wordt, maar dat maakt het deeg ook moeilijker te bewerken. Lukt het om toch wat meer water toe te voegen, dan heeft het eindresultaat volgens Jamie een betere consistentie.

1 Zeef het meel en zeezout op een schoon werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Meng de gedroogde gist, suiker en olijfolie door het water en laat het mengsel een paar minuten staan; schenk het vervolgens in het kuiltje. Beweeg het meel met een vork geleidelijk van de zijkant naar binnen en draai het door de vloeistof. Als het deeg samenhang gaat vertonen, meng je de rest van het meel erdoor met je – schone – handen.

2 Kneed tot je een soepel, verend deeg hebt. Leg de deegbal in een grote, met meel bestoven kom, leg er een vochtige theedoek over en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het dubbele volume. Doe het deeg over op een met meel bestoven werkvlak en kneed het om de lucht eruit te duwen. Je kunt het nu meteen gebruiken of in plasticfolie wikkelen en in de koelkast (of vriezer) bewaren tot gebruik. Verdeel het deeg dan in 6–8 ballen.

3 Je kunt de pizzabodems het best zo’n 15–20 minuten voor je ze wilt bakken uitrollen. Stapel ze op, steeds met een ingevet stuk aluminiumfolie ertussen, bedek ze met plasticfolie en doe ze zolang weer in de koelkast. Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Schuif een paar bakplaten in de oven om ze heet te laten worden, of gebruik een pizzasteen.

4 Als je klaar bent om je pizza te beleggen en te bakken, neem je een bakplaat uit de oven, leg je er een pizzabodem op en beleg je hem vlot voordat je de bakplaat weer in de oven schuift. Omdat pizza’s zo snel klaar zijn, kun je ze het best per een of twee tegelijk bakken. Smeer er wat tomatensaus of olijfolie over en gebruik je favoriete ingrediënten als topping. Schuif de pizza meteen in de oven. In een houtoven bak je ze een voor een 3–4 minuten: ze moeten luchtig en heerlijk krokant worden. In een gewone oven zijn de pizza’s na 8–10 minuten klaar.


 
Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje
458 308933
(65)653.0

Beoordeel dit product

Shop tip