Perfecte frieten met zeezout

Bereiden

Het bescheiden gefrituurde aardappeltje, oftewel, het frietje, is absoluut een culinair fenomeen. Het is fantastisch hoe gefrituurde aardappeltjes vanbuiten heerlijk krokant worden terwijl ze vanbinnen superluchtig en zacht blijven. Flinterdunne Franse frietjes zijn natuurlijk hartstikke lekker, maar goede, handgesneden patat is van een ander niveau. Hier vind je het recept van Jamie Oliver.

1 Snijd 800 g ongeschilde Maris Piper (of andere) aardappels in dikke frieten ter grootte van een vinger – het luistert niet zo nauw. In frietzaken hebben ze grote, industriële friteuses waar je thuis niet aan kunt tippen. Vandaar dat we aangewezen zijn op een grote zware pan op het fornuis (tenzij je een friteuse hebt natuurlijk). De laag olie moet eigenlijk minstens 8 cm diep zijn, maar vul je pan nooit tot over de helft. Als je geen thermometer hebt kun je tijdens het opwarmen een stukje rauwe aardappel voorzichtig in het vet laten vallen. Tegen de tijd dat het stukje boven komt drijven is de temperatuur rond de 140 °C, wat perfect is om in te blancheren.

2 Doe de rauwe frieten in een grote metalen zeef, laat ze heel voorzichtig in het hete vet zakken en bak ze gedurende 8 minuten voor, tot ze zacht maar nog niet verkleurd zijn. Laat ze op een grote bakplaat afkoelen.

3 Draai het vuur onder de pan nu iets hoger en doe een voorgebakken frietje in de pan als richtlijn voor de temperatuur. Als het frietje goudbruin is en boven komt drijven is het vet ongeveer 180 °C: de perfecte temperatuur om frieten te bakken die aan de buitenkant heerlijk krokant en vanbinnen zalig zacht zijn. In deze fase is het beter om maximaal twee porties tegelijkertijd te bakken om te voorkomen dat de temperatuur te sterk daalt of dat de pan te vol zit. Bak de frieten prachtig goudbruin, kieper ze in een met keukenpapier beklede kom, hussel ze met een flinke snuf zeezout door elkaar en serveer ze meteen met lekkere mayonaise.


Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje