Mississippi Mud Pie

Mississippi Mud Pie

As muddy as the bottom of the Mississippi? Er zijn nogal wat varianten op deze Amerikaanse taart: een bodem van gemalen chocolade koekjes, een extra puddinglaag, marshmallows, gecondenseerde melk… Maar chocola zit er altijd in!

Bereiding



1. Zet een glas met koud water in de vriezer. Zeef de bloem boven een mengkom. Voeg de boter toe en kneed het met koele vingertoppen kort door de bloem tot een kruimelig deeg dat lijkt op zandkorrels. Meng de poedersuiker, het zout en het cacaopoeder er losjes door. Voeg de eidooiers toe en kneed snel tot een egaal deeg. Voeg als het deeg te droog is en snel scheurt 1 of 2 theelepels ijskoud water toe. Je kunt het deeg ook in de keukenmachine maken, maar laat het niet te lang draaien. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.

2. Rol het deeg uit tot een dunne lap van circa 3 millimeter dik die iets groter is dan de bodem plus twee keer de hoogte van de taartvorm en bekleed de taartvorm met het deeg. Snijd de randen bij. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Laat het deeg nogmaals 30 minuten in de koelkast rusten.

3. Verwarm tijdig de oven voor op 180 °C. Bedek het deeg met vochtig bakpapier of aluminiumfolie en bedek de taartbodem met de blindbakvulling. Bak de taartbodem 15 minuten in het midden van de oven, neem hem er dan uit en verwijder de blindbakvulling met het bakpapier of aluminiumfolie. Bak de taartbodem zonder de vulling nog 5 minuten.

4. Maak ondertussen de vulling. Smelt de boter en de chocolade au bainmarie. Neem van het vuur en laat het chocolademengsel iets afkoelen. Klop de eieren met de suiker en eventueel de bourbon in een grote kom luchtig met de elektrische mixer. Spatel het chocoladebotermengsel er luchtig door. Schep het beslag in de taartbodem en bak de taart in circa 30 minuten gaar.

5. Laat de taart op een rooster helemaal afkoelen.

6. Smelt de chocolade voor de topping au bain-marie. Klop de slagroom stijf met de elektrische mixer en verdeel die over de taart.

7. Zigzag de gesmolten chocolade over de slagroom.

Dit recept komt uit het boek ‘Heel Holland Bakt – Het nieuwe grote bakboek’ (€29,99, Kosmos Uitgevers).
 


 

Zanddeeg:

  • 250 g bloem + extra om te bestuiven
  • 200 g koude boter, in blokjes
  • 100 g poedersuiker
  • 1 mespunt zout
  • 1 el cacaopoeder
  • 2 eidooiers van
  • biologische eieren




Vulling:

  • 200 g boter
  • 200 g pure chocolade (cacaopercentage 75%), grof gehakt
  • 6 biologische eieren
  • 200 g donkerbruine
  • basterdsuiker
  • 2 el bourbon (optioneel)




Topping:

  • 250 ml slagroom
  • 50 g pure chocolade (cacaopercentage 72%), grof gehakt


 

  • taartvorm met losse
  • bodem van 26 cm doorsnee, ingevet
  • blindbakvulling


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief