Voor een diner serveerden we laatst als dessert een combinatie van mango-ijs, frambozensaus en wat mascarpone. Het bleek een schot in de roos. Gebaseerd op die ervaring én Ottolenghi’s ‘kwarktaart’ uit zijn kookboek ‘Plenty More’ maakten we dit frisse, romige toetje. Perfect als afsluiter van een zomerse diner, maar ook in de winter eet iedereen zijn bordje schoon op – wedden?!
1. Doe de verse roomkaas, mascarpone en 30 gram suiker in een kom en spatel eerst voorzichtig door elkaar. Mix dan met een elektrische mixer op gemiddelde snelheid glad. Klop in een andere kom de slagroom tot er pieken ontstaan en spatel deze door het roomkaasmengsel.
2. Mix de mango tot een puree in een blender of met een staafmixer. Doe de puree samen met de kardemompeulen en de rest van de suiker in een steelpannetje en zet op laag vuur. Laat de puree indikken en roer goed om aanbranden te voorkomen. Zet de ingedikte puree apart en laat afkoelen.
3. Schep de koude puree door het roomkaasmengsel totdat alles net is vermengd (mag nog een beetje een marmereffect hebben). Dek het mengsel af met plasticfolie en laat 24 uur in de koelkast op stijven.
4. Verhit de oven voor op 190 °C. Doe voor de crumble het volkorenmeel met de suiker, boter en ½ theelepel zout in een kommetje en wrijf alles met je vingertoppen door elkaar tot het mengsel de consistentie van broodkruim heeft. Meng dan de pistachenoten erdoor en stort het geheel in een dunne laag uit over een bakplaat. Bak het kruim in 15 minuten goudbruin. Haal de bakplaat uit de oven, laat afkoelen en verkruimel de crumble weer.
5. Doe 100 gram van de frambozen in een kom en mix ze met een staafmixer tot saus. Voeg de overige 25 g in stukjes gehakt toe. Doe de saus samen met het limoensap en de suiker in een steelpannetje en zet op laag vuur. Roer goed en laat de saus iets indikken zodat de smaken intrekken. Zet apart en laat afkoelen.
6. Schep voor het opdienen de roomcrème op 4 borden. Rasp de limoenschil erover, doe er een lepel frambozensaus bij en strooi de crumble erover.
Credits Tekst & recepten Suzanne Pronk Fotografie Renée Kemps (Food)styling Marieke Verdenius
Voor 4 personen
Crumble
Frambozensaus
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.