Lemoncurd-meringuetaart

Bereiden

Lemoncurd is een heerlijke toevoeging bij scones, taarten en andere toetjes. Serveer het in plaats van jam of als friszure aanvulling op fruitdesserts of cake. Deze citrusspread heeft als basis ei, suiker, boter, citrussap en -rasp. Je kunt curd kun maken met verschillende cirtussoorten, denk aan citroen, limoen, sinaasappel of grapefruit, maar ook passiefruit. Geen cake in huis? Besmeer je boterham met een beetje lemoncurd en voeg er wat verse aardbeien aan toe. Net zo lekker als een echt taartje!


1. Maak je deeg een dag van tevoren. Klop de boter en suiker met een elektrische mixer door elkaar; laat het mengsel niet luchtig worden. Voeg geleidelijk de eidooiers toe en mix tot je een gelijkmatig geheel hebt.

2. Zeef de bloem boven het geklopte mengsel en mix hem erdoor op de laagste stand – mix niet te lang. Wikkel het deeg in vershoudfolie en bewaar het een nachtje in de koelkast.

3. Rol het deeg de volgende dag zo dun mogelijk uit en gebruik het om er een ondiep rechthoekig bakblik van 29 x 27 cm mee te bekleden. Snijd overhangend deeg af en prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de deegbodem een half uurtje in de koelkast.

4. Verwarm de oven voor op 160 ºC. Bekleed het koude deeg met bakpapier en verdeel er blindbakbonen of droge rijst over. Bak de bodem 20 minuten blind in de oven of tot-ie goudbruin is. Laat afkoelen.

5. Maak de lemoncurd: laat de gelatineblaadjes weken in ijskoud water. Klop de eidooiers en suiker in een grote metalen kom, en voeg dan het citroensap en de citroenrasp toe. Zet de kom op een pan met kokendheet water en klop het mengsel tot het de 83 ºC bereikt. De curd begint nu dik te worden (reken hiervoor circa 15 minuten). Neem de kom van de hittebron.

6. Verhit de room en boter voor de bruine boter in een pan tot het mengsel gaat schiften en goudbruin wordt.

7. Knijp overtollig water uit de gelatineblaadjes. Klop ze door de lemoncurd tot ze oplossen. Voeg geleidelijk en al kloppend de boter toe; roer dan de bruine boter erdoor. Giet de curd door een zeef om de rasp en eventuele klontjes te verwijderen. Schep het mengsel op de deegbodem en laat het 1 uur stollen in de koelkast.

8. Als de lemoncurd is gestold, veeg je de kom van de elektrische mixer schoon met een klein beetje wittewijnazijn, om eventuele restjes te verwijderen die het stijf kloppen van het eiwit zouden kunnen verhinderen.

9. Meng de suiker met een beetje water, zodat zich een dikke pasta vormt. Verhit dit mengsel tot 120 ºC. Doe de eiwitten in de kom van de mixer en wacht tot het suikermengsel de 115 ºC heeft bereikt. Begin ze dan op middelhoge stand te kloppen. Als het suikermengsel de 120 ºC heeft bereikt, neem je de pan van het vuur en schenk je het geleidelijk door het geklopte eiwitschuim. Zet de mixer op de hoogste snelheid en blijf kloppen tot de kom niet meer warm aanvoelt. Doe het mengsel over in een spuitzak met een rond spuitmondje.

10. Spuit dotjes meringue op de curd, in gelijkmatige rijtjes. Schroei ze langzaam lichtbruin met behulp van een gasbrandertje, tot de meringue is gekaramelliseerd. Liefst meteen serveren!
 
Per portie 464 kcal, 25,6 g vet (15,3 g verzadigd), 5,6 g eiwit, 52,3 g koolhydraten, 39,1 g suikers


 


Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje
110 10362
(5)54.0

Beoordeel dit product

Shop tip