De lamsschouder in dit gerecht wordt op smaak gemaakt met citroenen, pruimen, kersen en saffraan. In combinatie met verse kruiden krijg je een goddelijk gerecht met een perzisch tintje. Serveer met turks brood – of een ander platbrood – ,yoghurt, harissa en citroen.
1. Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Doe de stukjes aardappel, ui, venkel en knoflook in een braadslede, met de citroenen, pruimen, kersen (of cranberry’s) en de saffraan. Schep alles door elkaar met een scheut olijfolie en leg het vlees erop.
2. Stamp het koriander-, komijn- en venkelzaad met wat zout en peper fijn in een vijzel. Wrijf de helft van dit mengsel met een beetje olijfolie over het lamsvlees. Bewaar de rest voor later. Stamp dan de tijm met een paar takjes rozemarijn en een grote snuf zout in de vijzel, en wrijf ook dit over het lamsvlees. Steek de rest van de takjes rozemarijn in het vlees.
3. Schenk 100 ml kokendheet water op de bodem van de braadslede en bedek het lamsvlees met een dubbele laag alufolie. Schuif de braadslede in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 ºC. Braad een stuk lamsvlees van deze grootte in totaal 3½ uur.
4. Verwijder de folie 30 minuten voor het eind van de braadtijd. Schep de groenten door elkaar, druppel wat granaatappelmelasse over het vlees en schuif de braadslede weer in de oven. Als de korst krokant is en het vlees van het bot loslaat, is het klaar. Neem het uit de oven, strooi de rest van de gestampte specerijen erover en laat het vlees, losjes bedekt met de alufolie, 10–15 minuten rusten.
5. Bestrooi het gerecht vlak voor het opdienen met de granaatappelpitjes, munt en pistachenoten. Geef er wat warme platbroden bij, yoghurt, harissa en partjes citroen.
Per portie 846 kcal, 39,6 g vet (14 g verzadigd), 47 g eiwit, 69,5 g koolhydraten, 18,7 g suikers
6 personen
• 1,5 kg aardappels, in stukjes van 2,5 cm
• 3 rode uien, in vieren
• 2 venkelknollen, elk in 6 parten
• tenen van 1 bolletje knoflook, gekneusd
• 3 ingelegde citroenen, in vieren
• 100 g gedroogde pruimen
• 1 handvol zure kersen of cranberry’s
• flink wat saffraandraadjes
• olijfolie
• lamsschouder van 2–2,5 kg, met bot
• 4 tl korianderzaad
• 4 flinke tl komijnzaad
• 4 flinke tl venkelzaad
• wat takjes tijm
• wat takjes rozemarijn
• granaatappelmelasse (toko)
• pitjes van 2 granaatappels
• blaadjes van 1 flinke bos verse munt, fijngehakt
• 75 g gedopte pistachenoten, lichtjes gestampt
• platbrood, voor erbij
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.