Griekse salade maken met kinderen
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

0/0000
22 apr 2015 9 1919
Deze simpele salade, die doet denken aan zonnige vakanties op de Griekse eilanden, valt ook bij de kids in de smaak! Ook als ze gewoonlijk hun neus ophalen voor salades, zullen ze smullen van deze combinatie van zoutige feta en sappige komkommer en tomaat. Het is makkelijk te maken (met toezicht bij het snijden en hakken) en leuk – ze zullen allemaal willen schudden met de jampot om de dressing te mengen.

Tips en trucs
Tomaten hebben warmte nodig om te rijpen, dus leg ze in een papieren zak en op een warme plek. De zak houdt het ethyleengas dat ze afgeven vast —  daardoor rijpen ze sneller.

Kies stevige komkommers zonder kneuzingen. Bewaar ze bij voorkeur in de groentela van de koelkast, zodat ze knapperig blijven.

Zo snijden kinderen veilig uien met de brugtechniek: houd de ui tussen duim en vingers, zodat je een boog creëert. Gebruik het mes in je andere hand — je hebt nu twee helften die je
gemakkelijk in ringetjes snijdt.

Voor een extra frisse smaak vervang je de oregano door muntblaadjes.

Griekse salade

Hoofdgerecht voor 2 of voorgerecht voor 4 personen
• 1 kleine rode ui
• 4 rijpe tomaten
• ½ komkommer
• 6 zwarte olijven
• wat takjes verse dille, grof gehakt
• 2 el extra vergine olijfolie
• 2 tl rodewijnazijn
• 60 g feta
• snuf gedroogde oregano

1 Snijd de rode ui op een snijplank in zo dun mogelijke halve ringen (gebruik de ‘brugtechniek’ in de weetjes & tips hiernaast) en doe ze in een kom. Snijd de tomaten en komkommer in stukjes en voeg ze toe aan de uienringen.

2 Plet de olijven op de snijplank en trek de pitten eruit. Scheur het vruchtvlees van de olijven in stukjes en voeg ze samen met de dille toe aan de salade. Meng alles goed.

3 Schenk de olijfolie en rodewijnazijn in een schone jampot, voeg een snufje zout en peper toe, schroef het deksel op de pot en schud goed – de dressing moet net iets te
zuur zijn, zodat de salade uiteindelijk precies goed van smaak wordt.

4 Druppel de dressing over de salade, hussel alles door elkaar en schep de salade in een schaal. Verkruimel de feta erover, bestrooi met de oregano en serveer meteen.

Per portie 137 kcal, 10,1 g vet (3,3 g verzadigd), 3,6 g eiwit, 6,3 g koolhydraten, 5,6 g suikers


















 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren





    Gezonde recepten voor kinderen

    Meer Gezonde recepten voor kinderen