Kimchi met kool, gember & rettich

Bereiden

Fermenteren is een echte foodtrend aan het worden – dus waarom zou je die niet eens volgen door het maken van kimchi – het nationale gerecht van Korea? in dat land wordt het zo gewaardeerd dat werknemers jaarlijks een bonus krijgen om hun eigen voorraad te kunnen maken.

Kimchi wordt van oudsher gemaakt met kool en op smaak gebracht met knoflook, gember en garnalenpasta. Het gerecht zit boordevol smaak en is ook nog eens gezond. De kool wordt gemengd met zout, waardoor het fermentatieproces begint. De van nature aanwezige bacteriën zetten de groentesuikers om in melkzuur – een natuurlijk conserveermiddel. Het is eenvoudig om je eigen kimchi te maken en je kunt de ingrediënten naar eigen smaak aanpassen. In de koelkast is kimchi in een luchtdichte pot drie maanden houdbaar.

1 Verwijder de onderkant van de stukken kool. Snijd ze dan in stukjes van 4 cm en doe ze in een grote kom. Strooi het zout erover en wrijf het er zachtjes met je handen in.

2 Schenk er ruim water over en leg er een bord op om de kool onder water te houden. Wacht 2 uur.

3 Doe de stukjes kool dan in een vergiet en spoel ze grondig af onder koud water. Laat ze 30 minuten uitlekken.

4 Doe de knoflook, gember en suiker in de keukenmachine en mix tot een gladde pasta. Doe die in een andere kom en roer de garnalenpasta en gochugaru erdoor.

5 Doe de rettich en lente-uitjes in een grote kom. Knijp het teveel aan vocht uit de stukjes kool en voeg ze toe, samen met de gochugarupasta. Doe een paar wegwerphandschoenen aan en mix alles met je handen grondig door elkaar.

6 Schep de kimchi in een grote weckpot en duw de vaste ingrediënten onder de vloeistof. Sluit de pot.

7 Laat de kimchi 2–5 dagen op kamertemperatuur fermenteren. (Zet de pot op een bord om vloeistof die over de rand loopt op te vangen.) Check de kimchi elke dag, laat wat van het gas ontsnappen en duw de groenten onder de vloeistof.

8 Als de kimchi goed van smaak is, zet je de pot in de koelkast. De houdbaarheid is 3 maanden.

Tip Gochugaru is een Koreaans rodepeperpoeder. Koop het bij de toko of vervang door chilipoeder.

Per portie van 50 gram 13 kcal, 0,7 g vet (0 g verzadigd), 1,1 g eiwit, 1,9 g koolhydraten, 1,6 g suikers


Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje

Makkelijke kip met aardappeltjes

Een lekker recept van Jumbo en Jamie Oliver
Tafeltje, dek je

Maak niet alleen indruk met je kookkunsten, maar ook met je feestelijk gedekte tafel!