Deze kerstomaatjestaart kost wat tijd, maar het resultaat is verbluffend!
1 Zeef de bloem in een hoopje op het werkblad, maak een kuiltje in het midden en doe hier de boter, het zout en 2 eetlepels ijskoud water in.
2 Werk de ingrediënten met je vingertoppen snel door elkaar en gebruik dan je knokkels om er een zacht deeg van te maken. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het ten minste 1 uur in de koelkast rusten.
3 Maak de pesto. Doe het basilicum, de olie, Parmezaanse kaas, hazelnoten en een snufje zout in een foodprocessor en pureer glad.
4 Verhit de oven tot 180°C/gasstand 4. Bekleed een bakblik van 24 cm in doorsnee met bakpapier; laat het papier iets over de zijkanten uitsteken.
5 Rol twee derde van het korstdeeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed het voorbereide bakblik ermee.
6 Strijk de pesto gelijkmatig uit over de deegbodem.
7 Leg de tomaatjes, met het snijvlak naar boven, op de pesto en bestrooi ze met het verkruimelde brood.
8 Rol de rest van het korstdeeg uit, snijd het in repen en gebruik het om de bovenkant van de taart te decoreren met een vlechtwerkje van deegrepen, zoals bij appeltaart.
9 Bak de taart in 30 minuten goudbruin in de oven.
TIP: Je kunt de basilicum vervangen door eenzelfde hoeveelheid rucola: de iets bittere smaak contrasteert aangenaam met de zoetheid van de Pachino-tomaatjes. Deze taart is ideaal om mee te nemen naar een picknick. Ook de andere gasten zullen er blij mee zijn!
—
Dit recept komt uit het boek ‘Eataly’ (€ 45,00).
Food beelden uit ‘Eataly’ door Food Editore/Piermichele Borraccia, 2017, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, Houten.
Voor 4–6 personen
Voor het korstdeeg
200 g bloem (tipo 00), plus extra voor het bestuiven 100 g koude boter, in kleine stukjes snufje zout
Voor de vulling
50 g basilicumblaadjes
100 ml extra vergine olijfolie
4 el geraspte Parmezaanse kaas
1 el hazelnoten
20 kerstomaatjes (bij voorkeur Pachino-tomaatjes), gehalveerd
2–3 el vers verkruimeld brood
zout
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.