Jamie's kerstkalkoen

Bereiden

‘Met dit recept zit je kalkoen barstensvol smaak,’ zegt Jamie. ‘De damp van het fruit maakt het vlees lekker zoet. Niet moeilijk en ideaal voor een kerstlunch. Neem de kalkoen een paar uur voor het braden uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen.’ Voor Jamie’s geweldige vullingrecept zie p. 118 van Jamie magazine 11.

Shop tip: onmisbaar bij het maken van dit geweldige recept is een goed schort. Wat dacht je van dit gave 'fire it up' schort in onze shop

1 Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Doe de mandarijnen en kruiden in de buikholte van de kalkoen en bewaar een lang takje rozemarijn. Trek daar de naaldjes af en steek het door het losse vel rond de holte om die dicht te maken en te voorkomen dat het vel tijdens het braden terugwijkt.

2 Open de nekholte en stop er zo veel mogelijk vulling in; trek het vel over de holte en stop het in onder de kalkoen. 

3 Als je niet van plan bent een saus te maken (zie Jamie’s sausrecept op p. 118 van Jamie magazine 11), heb je geen groenterooster nodig. Maak je wel een saus, leg dan de wortels, uien en bleekselderij in
de braadslee en leg de kalkoen erop. Bedek de kalkoen met alufolie, schuif hem in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 ºC.

4 Braad de kalkoen 35–40 minuten per kilo (een exemplaar van 7 kg heeft dus 4–4½ uur nodig). Er zijn natuurlijk veel factoren om rekening mee te houden, zoals de vraag of er nog meer in de oven staat, het type oven en de kalkoen zelf. Controleer om de 30 minuten en zorg dat je kalkoen niet uitdroogt door hem te bedruipen met braadvocht.

5 Verwijder de folie na 3½ uur, zodat het vel goudbruin wordt. Controleer of het vlees gaar is door een vleesthermometer in het dikste deel van de borst te steken. Als de inwendige temperatuur 65 ºC is (bij een kwaliteitskalkoen) of 82 ºC (bij een goedkopere kalkoen), kun je hem uit de oven halen.

6 Til de kalkoen op en houd hem schuin boven de braadslee, zodat de sappen eruit vloeien. Doe over op een schaal en laat de kalkoen voor het trancheren minstens 30 minuten rusten met een dubbele laag aluminiumfolie en 2 theedoeken erover.

Per portie 565 kcal, 21,7 g vet (6,6 g verzadigd), 90,7 g eiwit, 1,1 g koolhydraten, 0,8 g suikers




Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje
247 34129
(1)14.0

Beoordeel dit product

Shop tip