Kalkoenköfte

Kalkoenköfte

Köfte is een gerecht dat voornamelijk in het Midden-Oosten wordt gegeten. Het woord köfte komt van ‘kufta’, wat in het Perzisch letterlijk vleesbal betekent. Pilau kennen we ook wel als pilav. Pilau is oorspronkelijk een rijstgerecht, maar bulgur is een gezonde vervanger.

Ingredienten



1 Meng alle ingrediënten voor de köfte en voeg flink zout en peper toe. Maak met natte handen 16 köfte ter grootte van een klein ei. Laat ten minste 30 minuten opstijven in de koelkast en rijg ze per twee aan metalen spiesen.

2 Rooster de köfte 12 minuten onder een grill of op een barbecue, tot ze bruin en gaar zijn. Keer regelmatig.

3 Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel voor de chilisaus de chilipepers, tomaten, uien en knoflook over een bakplaat. Bedruppel met olie en bestrooi met zout en peper. Rooster de groenten in 25 minuten zacht en een beetje geschroeid en laat iets afkoelen.

4 Verwijder voorzichtig de steeltjes van de chilipepers, de harde kern van de tomaten en de schil van de uien en knoflook. Doe de groenten met de suiker, tomatenpuree en azijn in de kom van een keukenmachine. Maal pulserend tot een gladde saus en voeg een scheut olie toe. Breng op smaak met zout en peper.

5 Meng alle ingrediënten voor de tahin-yoghurt en breng op smaak met wat zout en peper.

6 Giet voor de pilau een scheut olie in een pan op laag vuur. Bak de ui en knoflook 10 minuten en roer dan de bulgur erdoor. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en draai het vuur laag.  Leg een deksel op de pan en laat de bulgur in 8 minuten gaar stomen.

7 Smelt de boter in een andere pan en bak de vermicelli tot de boter goudbruin kleurt. Voeg die na 8 minuten, samen met de kikkererwten, toe aan de bulgur. Roer niet, maar leg het deksel terug en laat nog 8 minuten stomen.

8 Draai het vuur uit en laat het mengsel 5 minuten staan. Je hebt nu luchtige pilau. Serveer de köfte met de pilau, chilisaus en tahin-yoghurt.

Per portie 544 kcal, 14,6 g vet (4,6 g verzadigd),50,4 g eiwit, 54 g koolhydraten, 19,3 g suikers

 

4 personen
• 500 g kalkoengehakt
• 1 grote courgette, fijn geraspt
• 2 lente-uien, fijngehakt
• 1 groene chilipeper, fijngehakt
• 1 losgeklopt ei
• 50 g pistachenoten, gehakt, een paar heel gelaten
• 3 takjes koriander, blaadjes afgehaald, gehakt
• 3 takjes peterselie, blaadjes afgehaald, gehakt
• 3 takjes munt, blaadjes afgehaald, gehakt
• ½ tl gedroogde oregano
• ¼ tl geroosterd komijnzaad

Chilisaus
• 4 rode chilipepers
• 4 tomaten, gehalveerd
• 2 kleine uien, ongepeld gehalveerd
• 4 tenen knoflook, ongepeld geplet
• olijfolie
• 1 el bruine suiker
• 2 el tomatenpuree
• 1 el rodewijnazijn

Tahin-yoghurt
• 250 g Griekse yoghurt
• 1 el tahin
• kneepje citroensap

Turkse pilau (zie tip)
• olijfolie
• 1 ui, fijn gesnipperd
• 2 tenen knoflook, fijngehakt
• 200 g bulgur
• 400 ml hete kippenbouillon
• klont boter
• 80 g stukjes rijstvermicelli
• 100 g uitgelekte kikkererwten uit blik


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief