Deze superfoodsalade van Jamie Oliver vult niet alleen, het prikkelt ook de smaakpapillen en is daarnaast een waardevolle aanvulling op een gezond dieet. In deze salade zitten veel voedzame ingredienten zoals avocado, bloedsinaasappel, pitten & zaden. Een kleurrijk feest op je bord!
1 Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking, laat goed uitlekken en zet weg om af te koelen.
2 Rooster de pitten een paar minuten in een droge koekenpan op matig vuur, of tot ze licht goudbruin zijn, en kneus ze in een vijzel.
3 Maak de dressing door de snijkant van de teen knoflook vrij stevig tegen de binnenkant van een grote slakom te wrijven en er een snufje zeezout in te strooien – dat geeft net voldoende smaak om je dressing te parfumeren (gooi de teen knoflook weg). Pers er het clementine- en limoensap bij, voeg de extra vierge olijfolie toe, klop alles goed door elkaar en breng de dressing met peper en zout op smaak.
4 Pel en snijd de 2 bloedsinaasappels of clementines in dunne plakjes, verwijder eventuele pitjes en giet het sap van de snijplank bij de dressing.
5 Halveer de avocado’s en verwijder de pitten. Maak de boerenkool of andere seizoengroenten goed schoon en scheur de blaadjes in stukjes. Snijd al te stugge steeltjes in smalle reepjes, proef een stukje en doe ze er eventueel bij. Deze groenten zijn rauw ook erg lekker, maar als je ze in een vergiet doet en er een ketel kokend water overheen giet maak je ze een beetje zachter zonder te veel voedingswaarde te verliezen. Laat ze goed uitlekken en doe ze met de quinoa en de alfalfa of scheuten in de slakom. Hussel de hele boel voorzichtig met je vingers door elkaar, strooi er de slablaadjes op en schep er met een theelepel krullen avocado bij.
6 Hak de muntblaadjes fijn en voeg ze toe. Hussel de salade nog eenmaal voorzichtig door elkaar om de smaken gelijkmatig te verdelen en serveer hem in een grote kom of op vier individuele borden. Leg er de plakjes clementine of bloedsinaasappel op en strooi er de gekneusde pitten en verkruimelde feta over.
7 Maak de salade af door de granaatappel met de snijkant in de palm van je hand boven de salade te houden en er met de achterkant van een pollepel op te slaan zodat de rode juweeltjes eruit vallen. Pers er het sap van de resterende bloedsinaasappel of clementine over en serveer de salade.
Voor 4 personen
– 200 g quinoa
– 2 el zonnebloempitten
– 2 el pompoenpitten
– 3 middelgrote bloedsinaasappels of clementines
– 2 rijpe avocado’s
– 100 g paarse boerenkool, snijbiet, spinazie of andere lekkere seizoengroenten
– 50 g alfalfa, radijs– of erwtenscheuten
– ½ bosje verse munt (15 g)
– 2 flinke handenvol slablaadjes
– 60 g feta
– 1 granaatappel
Voor de dressing
– ½ teen knoflook
– 1 clementine
– 1 limoen
– 60 ml extra vierge olijfolie
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.