Hartvormige zandkoekjes

Bereiden

De milde bloemengeur van lavendel gaat heel goed samen met witte chocolade – een perfect toplaagje voor deze lichte, boterige zandkoekjes.

1 Klop voor de koekjes de suiker en boter met een elektrische mixer in 5 minuten licht en romig.

2 Mix geleidelijk de bloem en lavendelblaadjes erdoor. Kneed het mengsel op een met bloem bestoven werkvlak tot een deeg. Wikkel in plasticfolie en laat 2 uur opstijven in de koelkast.

3 Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Neem het deeg uit de koelkast en snijd doormidden. Bestuif je handen met bloem en kneed elk stuk even door.

4 Rol elk stuk deeg uit tot een lap van 6 à 7 mm dik en steek er koekjes uit met een ronde uitsteekvorm (ø 6 cm) of met een klein hartvormig uitsteek-vormpje. Leg de rondjes of hartjes op de met bakpapier beklede bakplaten en bestrooi met de extra suiker.

5 Bak 15–20 minuten in de oven, of tot ze krokant zijn met een licht goudbruin randje. Laat volledig afkoelen op de bakplaten of een rooster.

6 Ga ondertussen aan de slag met de lavendel. Doe de zaadjes en suiker in een pannetje op laag vuur en blijf roeren tot de suiker kristalliseert en rondom de zaadjes klontert. Laat de
suiker niet karamelliseren, dan verknoei je de kleur. Neem de pan van het vuur zodra de lavendel en suiker aan elkaar beginnen te plakken en verspreid de lavendelzaadjes over een
bord of platte schaal.

7 Doe de witte chocolade in een hittebestendige kom, verwarm au bain-marie en roer tot de chocolade is gesmolten. Doop elk koekje in de chocolade. Leg de koekjes meteen op een vel bakpapier en strooi er wat gekristalliseerde lavendelzaadjes over. Laat de chocolade stollen en serveer.

Tip Gebruik lavendel die geschikt is voor gebruik in de keuken. Je kunt eetbare lavendel online kopen, bijvoorbeeld bij kruidenkaravaan.com of bij pit-pit.com.

Per portie 235,1 kcal, 13,5 g vet (8 g verzadigd), 2,9 g eiwit, 27,2 g koolhydraten, 17,6 g suikers


Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje
Shop tip