Gebraden kip met friet

Bereiden

Kip, patat en appelmoes hebben van nature een driehoeksverhouding met elkaar. Met dit recept maak je de kip en frieten helemaal zelf en je serveert ze - uiteraard - met appelmoes. Smullen! 

Superkippen en biologische kippen hebben van nature meer vet, dus is het braden anders dan voor gewone kippen. Zorg dus dat je voor dit recept een kip hebt van topkwaliteit.

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat een kip die uit de koelkast komt eerst op kamertemperatuur komen. 

2. Kook de frieten 4-6 minuten voor in een pan heet water met wat zout plus een van de (heel gelaten) citroenen.

3. Laat ze uitlekken in een vergiet (verwijder de citroen en bewaar hem voor de dressing), laat ze in een paar minuten droog stomen en schud er even mee om de randjes op te duwen - daardoor worden ze lekker krokant.

4. Wrijf een beetje olijfolie, zout en peper in de kip. Halveer de tweede citroen en wrijf met 1 helft over de kip voordat je beide helften in de buikholte duwt. 

5. Leg de kip met de borstkant naar beneden op een rooster in het midden van de oven - het meeste vet zit in de rug, dus zo vloeit het braadvocht in de borst en blijft het vlees sappig. Schuif een bakplaat (eventueel bekleed met bakpapier) onder het rooster om het braadvocht op te vangen. (dat heb je nodig bij de verdere bereiding van de frieten) en rooster de kip 1 1/2 - 2 uur, of tot het vlees goed gaar is; keer de kip na 45 minuten om, zodat je rondom een krokant vel krijgt.

6. Als er nog 30 minuten braadtijd te gaan is, voeg je de voorgekookte frieten, tijm en knoflook toe aan het braadvocht op de bakplaat; roer goed, zodat de frieten er rondom mee bedekt raken. Bestrooi ze met zout en peper en bak ze in de oven; schep ze na 15 minuten om.

7. Neem de gare kip uit de oven en verhoog de oventemperatuur naar 200 °C. Bak de frieten nog 10 minuten, tot ze krokant zijn, terwijl de kip rust.

8. Maak intussen de dressing. Halveer de meegekookte citroen en schep het sappige vruchtvlees in een kom. Snijd de helft van de schil heel fijn (zonder het bittere wit) en voeg die ook toe. Roer de yoghurt en gehakte kruiden erdoor en maak de dressing smeuiig met een beetje extra vergine olijfolie. Houd zolang apart.

9. Doe de venkel, kool en wortels in een grote schaal, schep de dressing erdoor en bestrooi de salade met het bewaarde venkelgroen en de slablaadjes en groene kruiden.

10. Serveer de graden kip met de frieten en de salade.

 


Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje
0 10067

Shop tip