Eggs Benedict met hollandaisesaus

Bereiden

Eggs benedict: het perfecte ontbijt- of lunchrerecht! Serveer deze eitjes op warme, luchtige muffins, flinterdun gesneden plakjes gerookte ham en zelfgemaakte hollandaise saus. De gerookte ham kun je ook vervangen door heerlijke gerookte zalm, of eventueel zelfs door heel zachtjes gebakken portobello. Een perfecte start van je weekend!

1 Verhit de oven tot 180 °C. Maak de lente-uitjes schoon, snijd ze in dunne ringetjes, doe ze met een scheutje olie in een grote koekenpan op matig-laag vuur. Voeg de spinazie, een snufje nootmuskaat en een flinke snuf zeezout en zwarte peper toe. Laat de spinazie koken tot de blaadjes geslonken en prachtig donker zijn, en het meeste vocht verdampt is. Knijp er citroensap naar smaak over en houd warm.

2 Laat voor de hollandaise de boter in een kleine pan smelten. Doe de eidooiers in een hittebestendige kom, zet de kom op een pan zachtjes pruttelend water en klop er 1 eetlepel citroensap en de mosterd door. Giet al kloppend heel langzaam (anders gaat de saus schiften) de gesmolten boter bij het eimengsel en blijf kloppen tot je een homogeen mengsel hebt. Voeg zo nodig een scheutje water toe om de saus te verdunnen, klop er een scheutje azijn door en breng hem perfect op smaak. Draai het vuur uit en houd de saus warm op de pan heet water. Blijf regelmatig roeren en voeg zo nodig een extra scheutje water toe (of zie de tip onderin).

3 Verwarm de muffins of briochebroodjes in de oven. Druk intussen een ingevet stukje, stevig plasticfolie in een eveneens ingevet theekopje en breek er twee eieren in om een dubbele dooier te imiteren. Vouw de zijkanten van het folie naar elkaar toe, druk er voorzichtig de overtollige lucht uit, draai het zakje dicht en maak er een knoopje in – het is echt heel makkelijk. Herhaal dit met de rest van de eieren (eventueel met een drupje truffelolie of Tabasco, of een plukje verse, zachte tuinkruiden om de eieren extra smaak te geven).

4 Pocheer de eieren ongeveer 8½ minuut in een pan zachtjes pruttelend water. Om te controleren of de eieren klaar zijn moet je er een met een schuimspaan uit de pan scheppen en er voorzichtig in knijpen – ga een beetje op je gevoel af.

5 Snijd de warme muffins overdwars doormidden en verdeel er de spinazie en de flinterdunne plakjes gerookte ham over. Pak de gepocheerde eieren voorzichtig uit, leg ze erop, schep er een eetlepel hollandaise over en prik de dooiers stuk. Eet smakelijk!

Tip De hoeveelheid hollandaise saus is wat te veel voor dit recept maar het is lastig om minder te maken omdat de boter goed moet emulgeren. Wat je overhoudt kun je prima in de koelkast bewaren om in de dagen erna als een soort mayonaise te gebruiken.

Tip Hou de hollandaise warm door hem in een voorverwarmde thermosfles te gieten. Als je gasten er zijn hoef je dan alleen de gepocheerde eieren te koken
en schenk je de saus er aan tafel over – wel zo makkelijk en je voorkomt ermee dat de saus gaat schiften.
 


Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje
50 12116

Shop tip

Makkelijke kip met aardappeltjes

Een lekker recept van Jumbo en Jamie Oliver
Tafeltje, dek je

Maak niet alleen indruk met je kookkunsten, maar ook met je feestelijk gedekte tafel!