Roggebrood is misschien wel het allerlekkerst met een plakje oude kaas en een laagje roomboter. Dit recept voor deze is er eentje die je stap voor stap meeneemt naar het ultieme resultaat. En weet je wat zo fijn is? Het zit bomvol gezonde ingrediënten, zodat jij naar hartenlust nog een plakje kunt nemen.
Een dag van tevoren:
1. Week de zaden in het water.
De dag zelf:
2. Kneed in de keukenmachine het meel, het water, het zout, de melasse en de verkruimelde gist gedurende 4 minuten op stand 1 en daarna 6 minuten op gemiddelde snelheid. Het deeg moet loslaten van de wand van de kom.
3. Voeg de zaden toe en kneed een paar tellen op stand 1 om ze goed met het deeg te mengen.
4. Doe het deeg in de cakevorm die van tevoren met een kwastje met olie bestreken is.
5. Dek de vorm af met een theedoek en zet 1 uur op een warme plaats (25‑28 °C) voor de narijs.
6. Verwarm de oven tot 230 °C met een bakplaat en een kom water. Zet de vorm op de hete bakplaat. Besprenkel de ovenvloer met water en bak het brood 45 minuten, met de kom water in de oven. Open de oven 5 à 10 minuten voor het einde van de baktijd.
Het is klaar wanneer je er een mes inzet en het er droog uitkomt. Zo niet, zet dan de vorm nog een paar minuten in de oven.
Waarom is de korst niet knapperig? Door brood in een vorm te bakken wordt de vorming van een korst tegengegaan doordat het deeg in een vochtige omgeving gebakken wordt en niet kan drogen.
Dit recept komt uit het boek ‘Kookschool brood en banket’ (€29,99, Kosmos Uitgevers).
.
1 brood, voorbereiding: 30 minuten, rijstijd: 1 uur, baktijd: 45 minuten
Deeg:
Vulling:
Vorm:
Benodigd materiaal: keukenmachine met deeghaak, cakevorm 20 cm, kwastje, deegmesje
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.