Deens roggebrood

Bereiden

Dit smaakvolle recept voor Deens roggebrood zit bomvol gezonde ingredienten als roggekorrels, zonnebloempitten en gedroogde cranberry's. Het ideale superfood!

1. Doe de roggekorrels en zonnebloempitten in een kom en schenk er kokend water over tot ze onderstaan. Laat 15 minuten staan, voeg de yoghurt, honing, zout, venkelzaad, cranberry’s en johannesbroodmeel toe en roer alles met een houten lepel door elkaar. Gebruik je vinger om de temperatuur van het mengsel te testen – het zou net warm moeten zijn.

2. Roer de gist erdoor. Voeg het roggemeel toe en roer tot je een glad beslag hebt. Dek de kom af met plasticfolie en laat 1 uur op kamertemperatuur staan, tot er luchtbelletjes in het deeg komen.

3. Voeg geleidelijk aan zo veel speltmeel toe tot je een deeg hebt. Leg dit op een met meel bestrooid werkblad. Kneed ongeveer 5 minuten door en voeg de rest van het speltmeel toe tot je een steviger deeg hebt dat nog steeds iets kleverig en vrij zwaar is. Maak er een bal van en leg deze terug in de kom. Wrijf er met je handen wat water over. Dek af met plasticfolie en zet 8-10 uur, of een nacht, koud weg.

4. Leg het deeg in een met olie ingevette broodvorm en duw met je vuist goed aan, zodat alle lucht eruit gaat. Het deeg moet vrij kleverig zijn. Kwast er wat water over en bestrooi de bovenkant met roggemeel. Dek af met een theedoek en zet 2 uur weg zodat het brood iets kan rijzen.

5. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schuif het brood onder in de oven en bak het 1 uur. Draai de oven uit en laat het brood nog 15 minuten in de oven staan. Haal het brood uit de vorm en laat minstens 4 uur lang op een rooster afkoelen. Dit is belangrijk omdat het brood dan beter te snijden is. Het blijft ongeveer een week lang goed.

6. Serveer het brood met verschillende soorten beleg of gewoon met roomboter.
Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje
180 19132
(1)13.0

Beoordeel dit product

Shop tip