Croissants

Bereiden

Een warme, kraakverse croissant bij het ontbijt is een van die kleine genietmomenten in het leven. En daarvoor hoef je echt niet boven een Parijse patisserie te wonen.

Croissants maken is veel werk, maar dit recept hebben we speciaal voor de kinderen bedacht. Er is wel wat geduld voor nodig en er komt wat vouw- en rolwerk aan te pas, dus blijf in de buurt om te helpen. Rol je mouwen op en ga aan de slag! Je zult zien, ze zijn de moeite waard. Fantastisch toch, als de hele familie straks bij de brunch zit te smullen van zelfgemaakte croissants met aardbeienjam?

1 Meng alle droge ingrediënten met 1 theelepel zout in een grote kom. Wrijf er 50 gram boter door en maak een kuiltje in het midden. Meng de warme melk en het warme water en giet dit mengsel in het kuiltje. Laat de kids alles mengen met hun handen.

2 Stort het deeg op een met meel bestoven werkvlak en laat de kids zien hoe ze het deeg moeten kneden met de muis van de hand. Duw en trek het deeg naar voren en terug – zo rek je het gluten in het meel – tot het zijdeachtiger aanvoelt.

3 Maak de mengkom schoon en laat de kids de bodem lichtjes invetten met olie, zodat het deeg niet blijft plakken. Leg het deeg in de kom en dek het af met plasticfolie. Laat rijzen op een warme plek.

4 Leg ondertussen de rest van de boter tussen 2 stukken vershoudfolie en laat de kids helpen om erop te kloppen met een deegroller. Doe dit snel: zo wordt de boter zacht en blijft-ie koud. Rol uit tot een rechthoek van 20 x 15 cm.

5 Wacht tot het deeg is gerezen tot het dubbele volume (na ca. 1 uur). Stort het op een met meel bestoven werkvlak, kneed het opnieuw en rol het uit tot een rechthoek van 50 x 25 cm. Leg de boterrechthoek in het midden, vouw de ene kant van het deeg erover, en dan de andere kant, zodat de boter is ingepakt. Rol dit pakketje weet uit tot een rechthoek, en vouw die in drieën. Wikkel in bakpapier en bewaar in de koelkast tot de boter hard is (minstens 20 minuten). Herhaal het rol- en vouwproces 3 keer; zet steeds in de koelkast tot de boter weer hard is.

6 Vet 2 bakplaten in en bestuif ze met meel. Rol het deeg uit tot een vierkant van 5 mm dik; snijd de randen bij. Snijd het vierkant in 3 gelijke stukken en snijd dan elk stuk in 4 of 6 driehoeken, zo gelijkmatig mogelijk.

7 Pak met je (met meel bestoven) handen de korte kant van de driehoeken en rol luchtigjes op naar de punt; oefen geen druk uit. Vorm er halvemaantjes van en bedek ze met een theedoek. Laat ze op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen, tot ze mooi opbollen.

8 Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bestrijk de croissants met geklopt ei en bak ze 10–15 minuten, tot ze gerezen en goudbruin zijn. Controleer of ze gaar zijn. Laat ze afkoelen op een rooster of eet ze warm, recht uit de oven.

Tip Voor het gemak gebruiken we gist die niet in water geactiveerd hoeft te worden voordat-ie wordt toegevoegd aan de droge ingrediënten. Als je zulke gist niet kunt vinden, of je hebt al gewone gist in de kast, dan gebruik je die gewoon en activeer je de gist eerst in 30 ml lauwwarm water.

Per portie 326 kcal, 19,4 g vet (11,4 g verzadigd), 6,8 g eiwit, 30,7 g koolhydraten, 2,7 g suikers

Fotografie Sam Stowell
Recept Cara Hobday


Deel Recept
Bewaar recept
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit receptMail dit lijstje